Slugă la străini. Mulți români plecați în străinătate se întorc bolnavi și cu psihicul la pâmânt – CRITICII.RO

Tot mai mulți români, mânați de mirajul Occidentului, au ales să părăsească țara în ultimii ani. Disperarea, lipsa banilor, dorința de a le asigura un viitor mai bun copiilor – împing românii să ia drumul străinătății. Copii rămași fără mame, familii despărțite, bunici mult prea bătrâni să aibă grijă de nepoți – totul pentru o pâine amară, câștigată cu multă trudă și sacrificii.

Ajunși în străinătate, constată rapid că sunt tratați că niște sclavi pe plantație. Lucrează zi lumina și în final li se dă un salariu mizer. Acceptă condiții inumane punându-și sănătate în pericol. Apoi, ajunși în țară, dau banii munciți pe tratamente și medici. Cei mai norocoși reușesc să-și construiască o casă după ani de trudă în străinătate, însă mulți dintre ei nici nu mai apucă să se bucure de ea. Îmbătrâniți prematur, se sting brusc și fără veste, lăsând în urmă familii sfâșiate de durere. Iar cei pentru care au muncit nici nu-și mai amintesc cum îi cheamă, pentru ei au fost doar un bun înlocuibil.

Zilele trecute am discutat pe tren cu doamna Maria, o femeie care lucrase mulți ani în Italia ca badanta. Avea un aspect îngrijit și un zâmbet stângaci. Era rezervată în exprimare și mișcări, refuzând să vorbească în detaliu despre ce a însemnat străinătatea pentru ea. Doamna Maria mi-a spus că italienii refuză să facă muncile de jos, cum ar fi îngrijirea bătrânilor sau menajul. Și că aceștia își pun toată baza în românce.

O mână de bani în schimbul demnității

Doamna Maria mi-a povestit căîn munca asta poți întâlni persoane care să te trateze foarte urât și că ești non-stop la dispoziția celor pe care îi îngrijești, fie noapte, fie zi. Ea nu a făcut depresie, dar multe românce pe care le-a cunoscut au avut această probleme. Fiind 24 din 24 la dispoziția acestor batrani dificili de care au grijă, multe românce cedează nervos. În final, dacă perioada de muncă se prelungește și nu pleacă la primele simptome de depresie, româncele ajung în țară deja bolnave. 

Spitalele de Psihiatrie din țară au foarte multe internări venite din partea persoanelor care au muncit în străinătate. Româncele noastre ajung acasă distruse psihic, nu doar fizic. Cazurile au fost așa numeroase încât fenomenul a primit numele de „Sindromul Italia”, referindu-se la femeile din Europa de Est care muncesc ca îngrijitoare în Vest și se întorc cu probleme psihice. În fapt, această muncă distruge sufletul. 

Mulți români plecați în străinătate trec prin abuzuri cumplite și statul român nu face nimic să-i protejeze. În Strategia Națională pentru Românii de Pretutindeni nu se vorbește de aceste probleme. Ajunși în străinătate, românii constată că sunt la cheremul patronilor și că trebuie să plece capul și să tacă din gură. Străini într-o țară străină, acceptă cele mai mizere condiții și abuzuri doar să pună o pâine pe masă copiilor. Iar în acest timp copiii cresc fără ei și timpul pierdut nu-l mai pot recupera.

 » vezi mai mult pe www.CRITICII.ro