Situație îngrijorătoare în școlile din România: unități de învățământ cu toaleta în curte. Cum răspunde Ministerul Educației?

Situația școlilor din mediul rural din România este una îngrijorătoare pentru anul 2021. Zeci de școli din județul Galați s-au deschis fără autorizație de funcționare, fără acces la apă potabilă, iar unele dintre ele au toaleta în curte. Starea deplorabilă a unităților de învățământ și problemele care necesită remediere urgentă a fost revelată de către senatorul AUR, Andrei Hangan, care cere ministrului Educației, Mihai Câmpeanu, rezolvarea acestei probleme stringente.

Care este rezoluția ministerului Educației în legătură cu situația îngrijorătoare a condițiilor igienico-sanitare existente în multe școli din mediul rural și ce măsuri se iau în vederea remedierii situațiilor în care toaleta este situată în curtea școlii, sursele de apă potabilă din anumite unități de învățământ lipsesc, iar normele igienico-sanitare minime impuse nu sunt respectate”, declară senatorul AUR.

O situație care nu suportă amânare este în comuna Smârdan, situată la zece kilometri de Galați. Acolo se construiește o nouă școală, iar până când aceasta va fi gata, elevii sunt nevoiți să învețe într-o clădire veche, cu toaleta în curte. O situație similară există și în satul Cișmele, unde 150 de copii învață la școala de aici. Grupurile sanitare sunt dotate cu apă curentă, gresie, faianță, dar acestea se află tot în curte, iar copiii folosesc o toaletă de tip turcesc.

Din cele 434 de școli din județul Galați, 51 nu au autorizație sanitară de funcționare, iar 28 nu au autorizație de securitate la incendiu. Principalele cauze pentru care unele școli nu dețin autorizație sanitară sunt legate de nerespectarea condițiilor igienico-sanitare impuse pentru funcționare, precum lipsa unei surse de apă potabilă în școală sau o stare necorespunzătoare a grupurilor sanitare. Conform raportărilor oficiale, peste 940 de elevi din localitățile Buciumeni, Brăniștea, Bălăbănești, Cavadinești, Brăhășești, Măstăcani, Negrilești, Corni, Pechea și Suhurlui au început anul școlar cu toaleta în curtea școlii.

%d blogeri au apreciat: