Senatorul AUR Sorin Mateescu, către MAE: Cum a marcat statul român Ziua Românilor din Balcani?

Senatorul AUR Sorin Mateescu, solicită ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, informații privind modul în care au marcat reprezentanțele României în Grecia, Bulgaria și Macedonia de Nord Ziua Românității Balcanice – care se sărbătorește anual pe 10 mai, potrivit Legii nr.156/2021.

Statul român are obligații firești față de românii de la sud de Dunăre, care supuși unor procese de asimilare etnică și lingvistică. Astfel, de Ziua Românității Balcanice, legea prevede că această sărbătoare poate fi marcată de reprezentanțele României în străinătate, prin organizarea și/sau participarea, în țară sau peste hotare, la programe și manifestări sociale, educative, cultural artistice, științifice etc. dedicate acestei sărbători.

În calitate de senator și reprezentant al grupului dialectal aromân al limbii române comune, descendent din românii de viță aromână din Giumaia de Sus (astăzi Blagoevgrad, în Republica Bulgară), Sorin Mateescu a solicitat MAE să transmită detalii despre modul în care a fost marcată Ziua de 10 mai în fiecare din cele trei țări menționate anterior: Republica Elenă, Republica Bulgară și Republica Macedoniei de Nord.

Parlamentul României a adoptat, în data de 12 mai 2021, o lege care prevede instituirea, în data de 10 mai, a Zilei Românității Balcanice. A fost astfel reluată o tradiție națională: între 1906 și 1948, în 10 mai se serba și Ziua Românilor din Balcani.

%d blogeri au apreciat: