Sebastian Suciu (AUR): Unde duce dreptul la interpretare proprie a evenimentelor istorice?

În contextul declarațiilor făcute de către deputatul UDMR, Csoma Botond, în ședința solemnă dedicată Zilei de 1 Decembrie, deputatul AUR Sebastian Suciu a atras atenția asupra pericolului ce decurge din interpretarea subiectivă a istoriei, prin care se minimizează importanța unor evenimente istorice și aportul poporului român și a personalităților românești la înfăptuirea lor. El a subliniat, parafrazându-l pe Nicolae Iorga, că „un popor care nu-și cunoaște trecutul e condamnat să-l repete”.

Deputatul AUR a declarat că dreptul la interpretare proprie a evenimentelor istorice va avea efecte nefaste, ținând cont că cetățenii română de altă etnie nu au niciun fel de respect față valorile și simbolurile naționale românești. Pentru a ilustra acest fapt, Sebastian Suciu a făcut referire la cazul troiței lui Mihai Viteazul din Șelimbăr, județul Sibiu.

Iată ce a declarat deputatul AUR Sebastian Suciu:

„Această troița comemorează victoria lui Mihai Viteazu in lupta cu principele Ardealului Andrei Bathory și pentru românii de bună credință reprezintă simbol al victoriei în lupta de reîntregire a neamului românesc, iar pentru cei ce militează pentru dreptul de a interpreta istoria acest monument simbolizează rușine și înfrângere.

Deci, ce ne facem cu dreptul la interpretarea libera a istoriei și unde duce aceasta interpretare? Răspunsul la această întrebare îl găsim la aceeași Troiță. Troița lui Mihai Viteazu din Șelimbăr a ajuns pista de ATV-uri și motociclete de teren, o adevărată atracție și sursă de distracție pentru doritorii de a simți cum sare pământul de sub roată, mai ales când acest pământ îi odihnește pe cei  3000 de români ce și-au dat viața pentru întregirea neamului.

Ce alt popor  își vandalizează propriile sale monumente, în timp ce minoritățile militează pentru prostituarea frivolă a istoriei?”.

Csoma Botond, deputat UDMR, a cerut, în discursul din timpul ședinţei solemne a Parlamentului consacrată sărbătoririi Zilei de 1 Decembrie, reconciliere istorică și dreptul la interpretare proprie a evenimentelor istorice.