Reacția unui deputat AUR în cazul ursului carpatin ucis de prințul austriac: Nu este posibil să fim bătaia de joc a Europei! Cerem instituțiilor europene să deschidă dosar penal

Deputatul AUR Silviu-Titus Păunescu trage un semnal de alarmă cu privire la urșii din România, care sunt, cel mai probabil, victime al braconajului. Acesta afirmă că, doar în ultimele 2 săptămâni, au fost șase cazuri de pui de urs găsiți „abandonați” în Vrancea, Suceava, Argeș, Caraș Severin, iar acum avem cazul celui mai mare exemplar de urs carpatin ucis de prințul din Austria.

Silviu Titus Păunescu precizează că ursul brun este o specie protejată de legislația UE și, de aceea, derogările nu se obțin foarte ușor.

Permisul, obținut legal (!), pe 7000 de euro, era pentru o ursoaică cu pui (!) care ar fi cauzat probleme prin gospodării. Când confunzi o ursoaică cu cel mai mare urs brun din Europa, ori nu-ți merge luneta bine, ori ți-ai propus de la început trofeul pe perete, probabil la pontul vreunui pădurar coadă de topor. Până și acel permis de 7 mii de euro a fost eliberat prea ușor, când legea zice altceva: Ursul brun este o specie strict protejată de legislația UE și de Convenția de la Berna. Derogările sunt excepții care se dau în cazuri extreme de la caz la caz, după o evaluare amănunțită a situației, iar metodă letală este ultima soluție atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eșuat, iar ursul problema pune în pericol vieți omenești și gospodării. Comisia Europeană a aprobat Statelor Membre buget pentru a compensa imediat și just orice fermier care suferă pagube pe propriul teren sau în zone unde au contract pentru a practica agricultura”, explică deputatul AUR.

Având în vedere cele relatate mai sus, AUR cere instituțiilor europene să reacționeze și să deschidă dosar penal împotriva Prințului Emanuel von und zu Liechtenstein. „Nu este posibil să fim bătaia de joc a Europei. Nu este posibil că domnul Tanczos Barna, ale căror relații și afinități pentru județele Covasna și Harghita le cunoaștem, să nu reacționeze. Nu suntem bătaia de joc a Europei”, au transmis parlamentarii AUR.

%d blogeri au apreciat: