Rareș Bogdan, după primul tur al alegerilor legislative din Hexagon: „Franța Extremelor a vorbit”

Primul tur al alegerilor legislative din Franţa s-a încheiat cu un rezultat extrem de strâns, blocul de stânga şi coaliţia lui Macron având rezultate apropiate.

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a vorbit despre rezultatul primului tur al alegerilor, dar a remarcat și absenteismul francezilor de la vot pe care îl consideră un semnal de alarmă.

„Franța extremelor a vorbit! Primul tur al alegerilor legislative din Franța a fost câștigat, conform estimărilor, de alianța stângii extremiste constituită în jurul partidului lui Melenchon, cu 26,2%, o formațiune socialisto-marxisto-comunistă de un radicalism atroce. Pe locul 2, alianța președintelui Macron, adică partidul Ensemble și aliații săi, cu 25,8%, mai puțin cu 4 procente decât era estimat.

Pe locul 3, Frontul Național al lui Marine le Pen, cu 19,1%. Les Républicains, istoricul partid conservator de dreapta al lui de Gaulle, obține un nesperat 11,1%, aproape de 3 ori mai mult decât la alegerile prezidențiale din urmă cu aproape 3 luni. Verzii, aliați în blocul stângii, NUPES, au obținut multe voturi în sudul Franței, mai ales în Marsilia, unde au primar.

Se anunță o bătălie pe viață si pe moarte în turul 2 al legislativelor, bătălia fiind pentru 289 de mandate care asigură majoritatea în constituanta franceză. Macron și partidul său pot obține 310 mandate, sau între 260 si 270, având astfel nevoie, pentru majoritate, de partidul de dreapta, Les Républicains. Dacă Franța și Europa au noroc, partidul principal de Opozitie va fi cel al lui Melenchon, deci Alianța stângii radicale nu va castiga peste saptamana suficiente mandate sa poata constitui majoritatea in Adunarea Nationala.

Trebuie știut că în Franța, principalul partid de opoziție are un rol mult mai mare decât în restul democrațiilor reprezentative din UE, rol conferit de Constituție. Foarte probabil, după al doilea tur,

 » Citiți tot articolul pe : www.zcj.ro

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: