Raportul OLAF pe 2019: România, pe primul loc la investigații deschise în cazul unor fraude cu fonduri europene

România conduce cu 11 anchete în topul investigațiilor privind fraude cu fonduri europene deschise anul trecut de OLAF. 9 dintre ele au fost închise cu recomandări. Țara noastră este urmată de Italia cu 9 investigații, Grecia, Polonia și Bulgaria, cu câte 7.

fragment din raportul OLAF pe 2019

Raportul dă exemplu un dosar de fraudă cu fonduri europene privind lucrări de canalizare și epurare a apelor uzate din județul Satu Mare.

Cazul a fost investigat împreună cu DNA și a vizat firma 3T Construct din Piatra Neamţ, deţinută între 2010 şi 2014 de directorul Tel Drum, Petre Pitiş, şi apoi preluată de Nicoleta Pene, directorul comercial al Tel Drum. Firma a intrat în insolvenţă în 2014 şi acum este în faliment.

Dosarul a vizat informațiile din nota SRI fotografiată de o ”cârtiță” din DNA și dusă la Ministerul Dezvoltării, unde ministru era Liviu Dragnea.

Ancheta a privit două licitaţii încheiate de firma 3T Construct cu compania Apaserv din Satu Mare. Potrivit SEAP (site-ul guvernamental de transparenţă în achiziţii publice), pe 29 martie 2013, asocierea de firme 3T Construct Piatra Neamţ şi Stulz Planaqua GmbH din Germania şi-a adjudecat prin licitaţie un contract de peste 19 milioane de lei fără TVA, adică peste 4 milioane de euro, cu compania Apaserv Satu Mare pentru „lucrări de construcţii staţii de epurare a apelor uzate în oraşele Tăşnad şi Abrud”.

Pe 30 decembrie 2012, un alt contract de aproape 23 de milioane de lei, adică aproape 5 milioane de euro, a fost încheiat de aceeaşi asociere de firme 3T Construct – Stulz Planaqua cu compania Apaserv pentru „extinderea staţiei de epurare a apelor uzate din municipiul Satu Mare”.

Potrivit raportului OLAF, asocierea dintre firma controlată de directorii Tel Drum cu compania germană ar fi fost una formală, după cum a rezultat în urma investigației din Germania.

În plus, pentru adjudecarea licitaţiilor, reprezentanţii 3T Construct ar fi falsificat mai multe documente, astfel încât să respecte caietul de sarcini. Spre exemplu, ar fi fost falsificat CV-ul directorului de şantier Mirela Costache în ce priveşte experienţa minimă de 3 ani în lucrări hidrografice. În CV-ul ei s-ar fi adăugat în fals că ar fi condus ca diriginte de şantier lucrări hidrografice în comuna Gratia din Teleorman, localitatea natală a lui Liviu Dragnea. Acesta ar fi şi motivul pentru care procurorii DNA ar fi ridicat documente de la Gratia în 2017 şi l-ar fi audiat ca martor pe primarul localităţii.

DNA a clasat însă dosarul de fraudă cu fonduri europene pe 22 iunie 2020, pe motiv că fapta nu există sau nu este prevăzută de legea penală. 

Chiar dacă DNA a clasat cazul, OLAF a recomandat recuperarea prejudiciului de 6 milioane de euro.

Fragment din raportul OLAF pe 2019

Raportul OLAF dă exemplu și o investigație privind un caz din 2013. Beneficiarul din România a cinci proiecte de acvacultură finanțate de UE a încasat banii, deși suprafetele pentru care a primit subvenții nu au fost niciodată acoperite de apă.

Cazul a fost închis în 2017, cu recomandarea de a se recupera finanțarea europeană de 1,3 milioane de euro.

Un alt exemplu dat de OLAF este cel al realizării unui sistem de detectare a incendiilor de pădure, finanțat prin Research Executive Agency. A fost format un consorțiu de cinci firme din Irlanda, Franța, Spania și România. O investigație OLAF a scos la iveală faptul că banii erau fraudați de membrii consortiului, iar cea mai mare parte a sumelor a fost redirecționată spre construirea unui hotel și cazinou. OLAF a cerut recuperarea a 410.000 euro.

Potrivit raportului OLAF, România se află pe locul doi în Europa, după Spania, la posibile fraude și nereguli legate de fondurile structurale în perioada 2015 – 2019. Tot pe locul doi, după Ungaria, se află România în ceea ce privește investigațiile din care au rezultat recomandari.

Raportul OLAF poate fi consultat aici: OLAF-Report-2019

Sursa: Digi24

  • UDMR îl susține pe candidatul Bogdan Pivariu (PNL): Floreștiul se unește! P.E.

    UDMR îl susține pe candidatul Bogdan Pivariu (PNL): Floreștiul se unește! P.E.

    În cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc joi, candidatul Partidului Național Liberal la Primăria comunei Florești, Bogdan Pivariu, a vorbit despre susținerea din partea Uniunii Democrate Maghiare din România. „Mă bucur că UDMR mă consideră un candidat capabil și de încredere și mă bucur că ne unim cu toții în jurul unor

  • Transportatorii spanioli de la SESE au revenit pe profit la Cluj

    Transportatorii spanioli de la SESE au revenit pe profit la Cluj

    Divizia locală de transport a grupului spaniol SESE a avut afaceri de peste de 20 milioane de euro şi a revenit pe profit. Transportatorul rutier de marfă a ajuns anul trecut la un număr mediu de 284 de angajaţi. Trans SESE Cluj-Napoca, subsidiara locală a grupului spaniol, a raportat pentru 2019 o cifră de afaceri

  • O femeie care a alunecat într-un mall din București și și-a rupt mâna a primit în instanță daune morale de 60.000 de lei

    O femeie din București a obținut daune morale de 60.000 de lei și daune materiale de 18.540 de lei de la societatea care administrează mall-ul AFI Cotroceni. Decizia este definitivă și a fost luată pe 1 septembrie de un complet de judecată de la Curtea de Apel București În acțiunea depusă la dosar, Elena Veronica

  • Record de noi infectări COVID-19 în Franța: Aproape 10.000 de cazuri în 24 de ore

    Ministerul Sănătăţii din Franţa a raportat joi seară aproape 10.000 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, mai precis 9.843, cea mai mare creştere consemnată într-un interval de 24 de ore de la debutul epidemiei, transmit dpa şi AFP. Precedenta creştere record, de circa 7.500 de cazuri noi de infectare, se înregistrase la sfârşitul lunii

  • Jucătorii la loto își vor putea cumpăra biletele online

    Biletele la jocurile organizate de Loteria Română vor putea fi cumpărate și online, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei. Guvernul a modificat în ședința de joi legislația astfel încât jucătorii să poată cumpăra biletele de pe site-ul Loteriei Naționale. Motivul este evitarea aglomerărilor de la ghișeu în perioada pandemiei. Decizia vine pe fondul unui avânt