Raisa Enachi (AUR): Corupția selectivă, pe criterii de putere și interese externe, o problemă reală a României

România rămâne una dintre cele mai corupte trei națiuni din Uniunea Europeană, potrivit Indicelui de Percepție al Corupției (IPC) 2021. Deputata AUR Raisa Enachi susține că România nu investește masiv în sistemul de sănătate, nu este echipată pentru a furniza asistență medicală și, față de alte state europene, este susceptibilă de a încălca standardele democratice și instituționale sau statul de drept. Enachi propune ca toți cei din societate, de la clasa politică, la instituțiile publice, la sectorul comercial și inclusiv cetățenii României, să se implice permanent în lupta împotriva corupției, dar numai în termeni de utilitate și corectitudine.

Românii sunt profund afectați de corupție în viața lor de zi cu zi, mulți dintre ei declarând că li s-a cerut sau s-a așteptat să plătească mită pentru un serviciu public de care au avut nevoie la un moment dat. Pentru adoptarea unor decizii care pun sub semnul întrebării transparența și asumarea răspunderii în spațiul public și pentru ineficiența politicilor anticorupție aplicate în România, noi, împreună cu cei din diaspora, suportăm aceste consecințe pe termen lung.

Corupția – o boală cronică și incurabilă a oricărui aparat de stat din toate timpurile și toate popoarele

Corupția selectivă, pe criterii de putere și interese externe mi se pare marea corupție politică inventată în Romania de politicienii ajunși la putere. Marii autori ai corupției romanești sunt și rafinații ei dirijori. Așa se face că, pe de o parte, a fost declamat un așa zis succes în combaterea corupției, dar în fapt, cei care ar fi trebuit sa lupte anticorupție au fost cei mai abili beneficiari ai acesteia”, a declarat deputata AUR Raisa Enachi.

Corupția aduce României pierderi de 38,6 miliarde de euro în fiecare an. Această sumă reprezintă aproximativ 15,6% din PIB-ul țării. Comisia Europeană a amenințat România cu acțiuni în justiție, dacă guvernul român nu va lua măsuri pentru a apăra statul de drept. Aceasta a subliniat mai multe moduri în care statul de drept este distrus în România și a avertizat că va activa Cadrul privind statul de drept dacă aceste tendințe nu sunt inversate.

%d blogeri au apreciat: