Radu Grădinaru (AUR): Bătrânii din mediul rural sunt condamnați să se lupte cu boala și cu singurătatea

Persoanele vârstnice din mediul rural trăiesc o adevărată dramă: aceștia nu au nici posibilitățile financiare pentru a-și putea cumpăra medicamentele, dar nu au nici acces la servicii medicale – atât pentru că nu există unități medicale în apropiere, cât și pentru că nu există medicii care să își mai dorească să ocupe un post în mediul rural. Bătrânii sunt îngrijiți doar de asistentul comunitar, care îi vizitează în fiecare zi. Despre această situație tragică a vorbit Radu Grădinaru, deputat AUR de Botoșani, într-o declarație politică.

„În comuna Adăşeni, judeţul Botoşani, o singură femeie reprezintă speranţa pentru sute de bătrâni. Un medic dintr-o comună învecinată vine în casele bătrânilor doar în cazuri urgente, iar de ambulanţă nici nu poate fi vorba, pentru că ajunge extrem de greu. Problema este la nivelul întregii ţări, o arată un raport al Avocatului Poporului, iar până în prezent, au fost făcute 1.000 de petiţii doar pentru accesarea dreptului la sănătate, la investigaţii şi la tratamente”, a afirmat deputatul.

În acest context, Radu Grădinaru s-a referit la posibilitatea ca statul să încurajeze medicii tineri să se îndrepte spre mediul rural. Acest lucru s-ar putea face prin acordarea unor avantaje precum sporuri mai mari pentru asumarea acestei responsabilități sau chiar condiții bune de desfășurare a actului medical. De asemenea, construirea de noi dispensare cu aparatură minimă ar fi o măsură benefică pentru populația din mediul rural.

Deputatul AUR a mai atras atenția și asupra faptului că bătrânii nu au posibilitatea să-și cumpere tratamentul din lipsa banilor, așa că iau tratamentul pe sărite. „Scumpirea medicamentelor înseamnă o adevărată tragedie pentru pensionarii din județele sărace. Cum ar fi o dacă statul ar oferi compensare de medicamente în raport invers proporțional cu venitul? Cu cât mai mic venitul, cu atât mai compensate medicamentele, și viceversa. Chiar este atât de greu să luăm decizii în favoarea celor încercați de soartă?”

Având în vedere situația prezentată, Radu Grădinaru a subliniat că ceea ce Alianța pentru Unirea Românilor a făcut prin intermediului Caravanei Medicale, care se află săptămâna aceasta în județul Timiș, este o gură de aer pentru români.

„Atât ni s-a dat voie să facem de către acest stat aflat în colaps moral. Dar chiar și așa, ajutorul nostru este atât de bine primit și ne bucurăm cu inima să putem face un bine fie el și cât de mic pentru cei mai necăjiți din țară”, a mai spus deputatul în încheiere.