Popescu: Îmi doresc ca la sfârşitul lui 2026, gazele din Marea Neagră să intre în sistemul naţional de transport

Semnarea contractului pentru finalizarea preluării de către Romgaz a participaţiei în perimetrul Neptun Deep reprezintă prima cărămidă pentru independenţa energetică a României şi îmi doresc ca la finele lui 2026, cel târziu, gazele naturale din Marea Neagră să intre în sistemul naţional de transport, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Virgil Popescu

„Pot spune că asistăm la prima cărămidă pentru independenţa energetică a României. (…) Practic, asistăm şi la prima cărămidă a unuia dintre cele mai mari proiecte de investiţii din România. Vorbim de miliarde de euro care vor fi investite pentru extragerea gazelor din Marea Neagră. Vorbim despre investiţii pe orizontală, investiţii pentru a putea scoate aceste gaze naturale şi, alături de investiţiile din zona nucleară, cred că vorbim de cele mai mari investiţii energetice din România. Îmi doresc să finalizăm cât mai repede această tranzacţie, paşii următori să urmeze cât mai repede şi îmi doresc ca cel mai târziu la sfârşitul lui 2026, poate de ce nu începutul lui 2026, gazele naturale din Marea Neagră să intre în sistemul naţional de transport şi România să devină şi un furnizor de securitate energetică regională, aşa cum e normal să fie”, a spus ministrul Energiei, la ceremonia de semnare a contractului necesar finalizării tranzacţiei de achiziţie de către SNGN Romgaz a acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Ro. Limited (pentru preluarea participaţiei în perimetrul Neptun Deep).

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi David Muniz, charge d’Affaires ad-interim – Ambasada SUA în România, au participat marţi la semnarea contractului de vânzare-cumpărare pentru preluarea de către Romgaz a participaţiei companiei Exxon aferente perimetrului Neptun Deep, scrie Agerpres.

Conform unui comunicat al Executivului, Romgaz a semnat la sediul Guvernului României contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise (reprezentând 100% din capitalul social) de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică,

 » sursa: www.replicaonline.ro

%d blogeri au apreciat: