Planul americanilor pentru a distruge blocada rusă din Marea Neagră

Casa Albă intenționează să livreze Ucrainei rachete antinavă avansate pentru a ajuta la spargerea blocadei navale a Rusiei, au spus oficiali americani de la Casa Albă și din Congres, citați de Reuters.

Există numeroase îngrijorări că aceste arme, care ar putea scufunda navele de război rusești, ar intensifica conflictul. Dar poziția Casei Albe s-a schimbat la 189 de grade, după ce 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în porturile ucrainene, fără de care țările din Africa și Orientul Mijlociu sunt amenințate de foamete.

SUA livrează Kiev-ului rachete antinavă avansate

SUA ar putea începe să livreze la Kiev rachete antinavă avansate, care ar putea forța Rusia să ridice blocada de pe coasta ucraineană a Mării Negre.

Potrivit surselor citate, ar fi luate în considerare două tipuri de rachete antinavă puternice – Harpoon fabricate de Boeing și Naval Strike Missile produse de Kongsberg și Raytheon Technologies. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le ceruse în luna martie deputaţilor şi miniştrilor din parlamentul Norvegiei.

Acestea ar putea fi expediate din SUA direct în Ucraina, sau printr-un transfer de la un aliat european care deține deja astfel de rachete.

Blocada rusă, distrusă cu 24 de rachete Harpoon

Bryan Clark, expert naval la Institutul Hudson, a spus că 12 până la 24 de rachete antinavă Harpoon ar fi suficiente pentru a amenința navele rusești și ar putea determina Moscova să ridice blocada.

„Dacă Putin menține blocada, Ucraina ar putea elimina din luptă cele mai mari nave rusești, deoarece nu au unde să se ascundă în Marea Neagră”, a spus Clark.

România își apără coasta Mării Negre cu rachete anti-navă NSM din SUA

România a semnat anul trecut contractul pentru achiziția NSM. Racheta are o rază de acțiune de aproximativ 185 de kilometri și are o capacitate de recunoaștere a țintelor atât de avansată,

 » sursa: www.replicaonline.ro

%d blogeri au apreciat: