NASA încurajează companiile private să meargă pe Lună şi se oferă să cumpere rocile pe care le vor aduna

Agenţia spaţială americană va cumpăra roci selenare, praf de pe Lună şi alte obiecte de pe suprafaţa satelitului de la companii care pot efectua o călătorie dus-întors Pământ – Lună, scrie The Independent.

Şeful NASA, Jim Bridenstine, a scris pe blogul Agenţiei că acest plan nu ar încălca tratatul din 1967 care spune că niciun corp celest şi nicio parte a spaţiului cosmic nu poate intra în proprietatea privată a vreunui stat.

Iniţiativa are în vedere trimiterea de roboţi pe suprafaţa Lunii pentru a extrage resurse. NASA doreşte ca odată cu ea să implementeze ceea ce numeşte „norme de comportament” în spaţiu, pentru a permite companii miniere private să acţioneze pe Lună pentru a ajuta pe viitor astronauţii.

Pentru a nu încălca legea din 1967, NASA anunţă ca va deveni proprietara resurselor, în numele Agenţiei, nu a Statelor Unite.

Programul Artemis al NASA, elaborat sub preşedinţia lui Donald Trump, prevede o revenire a astronauţilor americani pe Lună până în 2024. NASA vede asta ca pe ca un precursor al primei misiuni cu echipaj uman pe Marte.

„Ideea principală este că vrem să cumpărăm sol lunar pentru simplul fapt de a demonstra că acest lucru poate fi făcut”, a spus directorul NASA.

Agenţia doreşte pe viitor să cumpere şi alte feluri de resurse, precum gheaţa sau alte materiale care ar pute fi descoperite.

Planul pe termen lung este ca firmele private să poată extrage şi rafina resurse pe Lună, care ar pute fi apoi folosite pentru a alimenta rachete sau pentru a construi zone de lansare de rachete în spaţiu.

„Este un pas mic pentru resursele spaţiale, dar un salt uriaş pentru politicile care vor fi implementate şi pentru existenţa unui precedent”, a spus Mike Gold, directorul de relaţii internaţionale al NASA, potrivit Reuters.

  • Poliția rutieră a blocat un protest auto cu tricolor. Era împotriva politicienilor corupți

    Un protest auto urma să se desfășoare marți seara în București. Plecarea trebuia să facă din Piața Victoriei iar mașinile cu steagul tricolor ar fi trebuit să ajungă la Palatul Cotroceni și apoi la Palatul Parlamentului. Zeci de autoturisme s-au prezentat la punctul de plecare. Protestul auto a fost organizat de către George Simion, reprezentantul

  • „Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care trebuie neapărat să le vizitezi

    Şi nu numai că le avem, dar sunt cam de o sută de ori mai pitoreşti.Am pregătit mai jos, o listă cu şase dintre cele mai frumoase sate din România. Aşa că, în cazul în care plănuieşti o escapadă de weekend şi nu ştii ce destinaţie să alegi, inspiră-te. Orice ai alege, nu poţi g

  • Un interlop din Rep. Moldova, decorat de președintele Igor Dodon

    Mihail Aizin, alias Kitaeț, un controversat om de afaceri din Republica Moldova, cunoscut în anii ’90 ca lider al unui grup criminal organizat, a fost decorat de președintele Igor Dodon cu ordinul „Gloria Muncii”.  Ordinul Gloria Muncii se conferă pentru rezultate excepționale în muncă, activitate publică de vază și contribuții substanțiale în domeniul culturii, științei,

  • Cel mai bun atlet din Balcani este din R. Moldova

    Andrian Mardare a fost desemnat cel mai bun atlet din Balcani în anul 2020. Sportivul basarabean a obţinut acest titlu, după ce a cucerit medalia de aur la Campionatele Balcanice de seniori, care s-au încheiat ieri la Cluj-Napoca. În total, sportivii din Republica Moldova au obţinut 5 medalii, dintre care 2 de aur şi 3

  • Scandalul anului: Cum au spălat cele mai mari bănci din lume 2 trilioane de dolari

    Cele mai mari instituţii bancare din lume au spălat sume imense de bani provenite din droguri, averile deturnate ale ţărilor în curs de dezvoltare, bani ai oligarhilor și infractorilor ruși şi bani câştigaţi din piramide Ponzi, dezvăluie o investigaţie internaţională a Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), care denunţă insuficienţele de reglementare din sectorul bancar. Mii