Florin Cîțu a fost ales președinte al PNL, în urmă cu jumătate de an, la congresul liberalilor din 25 septembrie. Șeful Senatului a avut de partea sa cele mai importante nume din partid și l-a învins într-o manieră categorică pe contracandidatul Ludovic Orban.
În urma alegerii lui în septembrie 2021, Cîțu era înconjurat de Lucian Bode, Gheorghe Flutur, Robert Sighiartău, Gheorghe Falcă, Alina Gorghiu, Raluca Turcan, Iulian Dumitrescu și alți lideri importanți. Din partea Clujului i-a avut ca susținători pe Emil Boc, Daniel Buda, Alin Tișe sau Rareș Bogdan.
La șase luni distanță, majoritatea liderilor, care atunci erau alături de el – în așa-zisa „echipă câștigătoare” – nu îl mai vor.
Daniel Buda: „Sondajele sociologice ne-au arătat că e nevoie de o resetare”
Europarlamentarul Daniel Buda, care este președintele Comisiei de arbitraj din PNL și liderul organizației județene PNL Cluj, a declarat pentru Europa Liberă că motivul pentru care Florin Cîțu nu mai e dorit este pentru că „n-o pușcat lungul cu latul”.
„Așa avem noi o vorbă din Ardeal, și înseamnă că atunci când ai măsurat pe lung și pe lat nu a ieșit bine. Așa e și aici. S-au făcut niște evaluări de către anumite instituții de cercetare sociologică care ne-au arătat că lucrurile nu merg bine pentru partid și e nevoie de o resetare”, a spus Buda, potrivit romania.europalibera.org.
Întrebat dacă președintele Klaus Iohannis are vreo contribuție la congresul extraordinar care va avea loc duminică, europarlamentarul clujean a precizat că președintele nu intervine în agenda internă a partidului.
„Eu sunt de foarte multă vreme în PNL și am avut mulți președinți de-a lungul timpului. Aceste cercetări sociologice, pe care l-am avut pe masă atunci când s-a luat această decizie de către cei 42 de președinți de filiale,