Merkel a pus Europa în genunchi în fața Rusiei

Politica externă europeană a murit la Moscova, iar înmormântarea va avea loc pe mare, în această primăvară, la aproximativ 100 de metri sub Marea Baltică, unde un vas rusesc pe nume Fortuna cufundă ultima secțiune a conductei petroliere Nord Stream 2, având o lungime de 1.230 km, dintre Rusia și Germania”, potrivit Politico.

Editorialul vine în contextul vizitei Înaltului Reprezentant al UE, Josep Borrell la Moscova din 5 februarie 2021 şi a întâlnirii avute cu şeful diplomației ruse, Serghei Lavrov.

Aceasta a fost urmată de un val de critici dure. Zeci de europarlamentari au semnat o scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care îi solicită demiterea lui Josep Borell.

Politica externă europeană a murit la Moscova, iar înmormântarea va avea loc pe mare, în această primăvară, la aproximativ 100 de metri sub Marea Baltică, unde un vas rusesc pe nume Fortuna cufundă ultima secțiune a conductei petroliere Nord Stream 2, având o lungime de 1.230 km, dintre Rusia și Germania”, scrie corespondentul la Berlin al publicației Politico.

Josep Borrell – Sergei Lavrov

Editorialul vine în contextul vizitei Înaltului Reprezentant al UE, Josep Borrell la Moscova din 5 februarie 2021 şi a întâlnirii avute cu şeful diplomației ruse, Serghei Lavrov.

Ei susțin că șeful diplomației europene a acționat din proprie inițiativă atunci când a decis să se ducă la Moscova și a eșuat lamentabil în demersul de a apăra interesele UE.

„Ilustrând ceea ce prin capitalele europene a fost considerată drept o umilință, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a păstrat tăcerea la Moscova, vinerea trecută, atunci când, în timpul unei conferințe comune de presă transmise în direct, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că UE este un partener pe care nu te poți baza”, scrie jurnalistul în Editorialul Politico.

„Tendința Berlinului de a se uita în altă parte în fața provocărilor Rusiei e substanțial dovedită. În ultimii ani, cel mai bun exemplu al acestei orbiri a fost conducta Nord Stream 2. Multe țări din UE, ca să nu mai vorbim de SUA, s-au opus acestui proiect din diverse motive, inclusiv din cauză că el va păgubi cu miliarde Europa de Est prin taxele de tranzit pe care Rusia le plătește acum ca să exporte gaze pe continent”, continuă acesta.

Berlinul a refuzat cu fermitate să-și folosească participarea la un proiect comun ca pârghie împotriva Moscovei, unde (ca peste tot în afara Germaniei) este privită ca o inițiativă strategică cheie. De-a lungul anilor, Nord Stream 2 a supraviețuit unei anexări ilegale, otrăviri multiple, cel puțin un asasinat, precum și încercări de subminare a democrației occidentale prea numeroase pentru a fi citate. Cu toate acestea, acordul ruso-german este atât de drag Berlinului, încât guvernul german s-a oferit în liniște să cheltuiască 1 miliard de euro anul trecut pentru a primi o garanție americană de a nu impune sancțiuni asupra proiectului.