Recenta apreciere a monedei euro este îngrijorătoare şi va justifica o reacţie din partea Băncii Centrale Europene, dacă va duce inflaţia departe de obiectivul ţintă al BCE, a afirmat Ignazio Visco, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, transmite Reuters.
Acesta a dezminţit că oficialii BCE sunt divizaţi în problema aprecierii euro şi a precizat că opiniile sale sunt similare cu cele ale Consiliului guvernatorilor BCE.
„Recenta apreciere a monedei euro este îngrijorătoare, deoarece generează presiuni descendente suplimentare asupra preţurilor, într-o perioadă în care inflaţia este deja scăzută„, a afirmat Visco, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Italiei.
„Implicaţiile asupra politicii monetare sunt evidente: dacă presiunile descendente periclitează obiectivul nostru privind stabilitatea preţurilor va trebui să intervenim. Dacă, totuşi, vor apărea efecte opuse, măsurile pe care le-am luat deja ar putea fi suficiente”, a explicat oficialul Băncii Centrale Europene, citat de Agerpres.
La 1 septembrie, euro s-a apreciat la 1,2011 dolari, cel mai ridicat nivel de la mijlocul lui 2018. Aprecierea euro erodează competitivitatea exporturilor şi reduce inflaţia, deoarece importurile devin mai ieftine.
Vineri, s-a depreciat până la 1,1630 dolari, din cauza temerilor privind efectele creşterii numărului de cazuri de coronavirus în Europa.
BCE estimează că rata medie a inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze anul acesta la 0,3%, înainte de a urca la 1% în 2021 şi la 1,3% în 2022. Rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât în teritoriu negativ în august 2020, pentru prima dată după luna mai 2016, o consecinţă a diminuării cererii din cauza pandemiei de coronavirus.
Potrivit unei estimări preliminare publicate recent de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât până la minus 0,2% în august, de la un nivel de 0,4% luna precedentă.
Datele sunt extrem de îngrijorătoare deoarece obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.
Preşedintele BCE, Christine Lagarde, şi-a exprimat îngrijorarea privind actuala apreciere a euro şi a dat asigurări că BCE monitorizează cursul de schimb şi în special impactul asupra inflaţiei.
„Consiliul guvernatorilor BCE a discutat aprecierea euro. Mandatul nostru îl reprezintă stabilitatea preţurilor şi, cu siguranţă, în măsura în care aprecierea euro exercită presiuni negative asupra inflaţiei, trebuie să monitorizăm cu atenţie o astfel de problemă. Dar, aşa cum ştiţi, nu stabilim cursul de schimb”, a explicat recent şeful BCE.
Sursa: Digi24
Simona Halep a învins-o pe Irina Begu şi s-a calificat în turul trei la Roland Garros
Simona Halep, locul 2 WTA şi cap de serie numărul 1, a învins-o, miercuri, pe Irina Begu, locul 73 WTA, scor 6-3, 6-4, şi s-a calificat turul trei la Roland Garros. În primul set, Halep a condus cu 3-0 şi 4-1, însă Begu a reuşit să recupereze din scor şi a ajuns la 4-3, însă
ONU: Omenirea trebuie să oprească războiul împotriva naturii pentru a evita apariția altor boli
Antonio Guterres, Secretarul General al ONU, consideră că omenirea trebuie să oprească „războiul împotriva naturii”, pentru că acesta deschide calea pentru apariţia unor boli precum COVID-19, potrivit DPA. „O consecinţă a dezechilibrului nostru cu natura este apariţia de boli letale precum HIV-SIDA, Ebola şi acum COVID-19, împotriva cărora avem o apărare redusă sau chiar suntem
Schimbare de situație. Guvernul olandez recomandă purtarea măștilor în spațiile publice
Guvernul olandez şi-a schimbat miercuri poziţia de până acum de a se opune purtatului măştii de protecţie în spaţiile publice, decizia venind pe fondul numărului record de noi infectări cu coronavirus şi al apelurilor majorităţii parlamentare pentru acţiuni hotărâte împotriva epidemiei de COVID-19, transmite Reuters. Prim-ministrul Mark Rutte i-a îndemnat pe cetăţeni să poarte măşti
Senatul italian şi-a suspendat toată activitatea parlamentară miercuri după ce doi membri aparţinând Mişcării 5 Stele (M5S), partid aflat la guvernare, s-au îmbolnăvit de COVID-19, informează Reuters. Marco Croatti şi Francesco Mollame au scris pe Facebook că au intrat în carantină. Dacă şi alţi senatori vor fi testaţi pozitiv, activitatea parlamentară ar putea fi restrânsă
Cehia intră de luni în stare de urgenţă pentru 30 de zile
Cehia va intra de luni în starea de urgenţă pentru o perioadă de 30 de zile, a anunţat miercuri ministrul sănătăţii, Roman Prymula, ca reacţie la înmulţirea rapidă a cazurilor de infectare cu coronavirus, transmite dpa. Odată cu intrarea în vigoare a stării de urgenţă, guvernul va fi abilitat să restrângă libertatea de întrunire a