Președintele Klaus Iohannis a transmis marți un mesaj cu ocazia Zilei Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului, în care reiterează „angajamentul nostru ferm de a respinge extremismele, intoleranța și ura, sub toate formele lor de manifestare”. Șeful statului face trimitere în mesaj și la ziua de 23 august 1944, când regele Mihai a decis să alăture România puterilor aliate care luptau împotriva Germaniei naziste, gest care a dus la scurtarea celui de-al Doilea Război Mondial.
Pe 23 august 1939, Germania și Rusia au semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, „o conspirație criminală, în urma căreia generații la rând au cunoscut efectele toxice și barbare ale ideologiilor totalitare”, amintește Klaus Iohannis într-un mesaj transmis marți de Administrația Prezidențială.
Potrivit șefului statului „totalitarismele secolului XX au generat suferințe de neînchipuit și au creat pagube incomensurabile pentru continentul european și popoarele sale. Războiul, deportările, foametea, discriminarea, rasismul, abuzurile, intoleranța și ura au lăsat urme adânci care au marcat secolul trecut”.
Președintele mai arată că tot pe 23 august este marcat gestul regelui Mihai din 1944 de a se alătura puterilor aliate împotriva Germaniei naziste, „act care a avut implicații majore în scurtarea duratei celui de-al Doilea Război Mondial în Europa. Eliberarea de sub dictatura antonesciană și alăturarea țării noastre Națiunilor Unite în lupta împotriva Germaniei naziste, angajarea totală pentru reîntregirea teritoriului au demonstrat înalta statură politică și patriotică a Regelui”.
Mesajul integral al președintelui Klaus Iohannis:
„Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului este cel mai potrivit prilej pentru a aduce un pios omagiu memoriei tuturor celor care au cunoscut ororile regimurilor totalitare și pentru a reitera angajamentul nostru ferm de a respinge extremismele, intoleranța și ura, sub toate formele lor de manifestare.
23 august 1939 a fost ziua condamnării întregii umanități, nu doar a Europei Centrale și de Est,