Jubileul de platină al Reginei Marii Britanii: Avioane militare au scris pe cer „70” pentru a sărbători anii record de domnie a Reginei Elisabeta a II-a (VIDEO)

Britanicii marchează zilele acestea Jubileul de platină al Reginei Elisabeta a II-a, a cărei domnie de 70 de ani este cea mai longevivă din istoria Marii Britanii.

Primul mare eveniment de celebrare a avut loc joi, fiind vorba despre „Trooping the colour”, ocazie cu care Regina Elisabeta (96 ani) a apărut la balconul Palatului Buckingham, de unde a urmărit parada militară, inclusiv cea a forţelor aeriene. Regina a purtat o haină albastru deschis şi s-a sprijinit într-un baston.

Festivitatea „Trooping the colour” este o tradiţie anuală în Marea Britanie prin care, vreme de mai bine de 260 de ani, s-a marcat ziua oficială de naştere a suveranului Marii Britanii. Evenimentul a fost întrerupt în anii pandemici.

(Cu ocazia jubileului de platină, Casa Regală a publicat un nou portret al reginei Elisabeta a II-a, realizat pe 25 mai la Castelul Windsor, de fotograful Ranald Mackechnie)

Joi, la Trooping the colour, regimentul Irish Guards a deschis evenimentul de gală. Potrivit Casei Regale, în paradă au fost implicaţi 1.200 de ofiţeri şi soldaţi, 240 de cai şi sute de muzicieni ai armatei. 

Royal Air Force a contribuit din plin la spectaculozitatea evenimentului, la tradiţionalul „flypast”. Sub ochii reginei şi ai altor membri ai Casei Regale, câteva aeronave militare au lăsat pe cer dâre în culorile Marii Britanii, iar altele s-au adunat în formaţie astfel încât să fie numărul „70”, în cinstea anilor de domnie ai Elisabetei a II-a. 

În acest an, Casa Regală a decis că pe balconul Palatului Buckingham să iasă la Trooping the Colour mai puţini membri, cei cu poziţii mai înalte, ai monarhiei. 

Regina Elisabeta a fost flancată de Prinţul Charles şi de ducesa Camilla, de prinţul William, de soţia acestuia,

 » sursa: ebihoreanul.ro

%d blogeri au apreciat: