Iohannis: Armata română va intra într-un „proces accelerat de modernizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, într-un mesaj transmis luni, cu ocazia Zilei Forţelor Terestre, că armata română va intra într-un „proces accelerat de modernizare a înzestrării”, în contextul războiului din Ucraina.

„Militarii din Forţele Terestre demonstrează o pregătire foarte bună, capacitate de adaptare rapidă şi eficienţă în cadrul structurilor NATO. Datorită nivelului lor înalt de profesionalism, militarii noştri au o contribuţie substanţială la imaginea internaţională pozitivă a României în mediul aliat”, a transmis președintele Klaus Iohannis, în mesajul menţionat.

El adaugă că în prezent „ne aflăm într-un context de securitate complicat, rezultat al agresiunii armate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi se impun, aşadar, măsuri speciale suplimentare, cu caracter strict defensiv”.

„La Summitul extraordinar al NATO din 24 martie, prin implicarea activă şi susţinerea ţării noastre, s-au luat decizii ferme pentru consolidarea pe termen lung a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic al NATO. Una dintre cele mai importante decizii pentru România este cea privind constituirea unui grup de luptă al NATO în ţara noastră, alături de alte trei astfel de structuri pe Flancul Estic al Alianţei, un demers care reflectă coeziunea, solidaritatea şi determinarea aliate. În ceea ce ne priveşte, România este şi va continua să fie un important furnizor de securitate şi stabilitate în Sud-Estul Europei, precum şi la nivel euroatlantic. Consolidarea capacităţii de apărare reprezintă o prioritate strategică pentru ţara noastră, aşa cum rezultă şi din decizia de a creşte cheltuielile pentru Apărare de la 2% la 2,5% din PIB începând de anul viitor”, a precizat Iohannis.

Președintele a precizat că, „în aceste condiţii, Forţelor Terestre le revine un rol important în creşterea capacităţii operaţionale a armatei noastre, fiind necesar un efort constant şi susţinut pentru instruirea intensivă şi eficientă a unităţilor militare în condiţii complexe, inclusiv în mediu aliat”.

 » Citiți tot articolul pe : www.zcj.ro

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: