Investigație CNN: FSB recrutează cu forța tineri activiști pe care îi obligă să devină informatori. Obsesia pentru CIA

Mihail Sokolov știe că agenții ruși s-ar putea să fie cu ochii pe el, după ce Moscova l-a pus să își spioneze colegii timp de ani de zile. Acum, Sokolov spune că vrea să obțină azil politic în Olanda, în timp ce se plimbă îngrijorat printre canalele din Amsterdam și povestește pentru CNN despre perioada în care a fost recrutat ca informator de serviciile secrete ale Kremlinului, despre trădarea grupului de opoziție din care făcea parte și despre felul în care a reușit să scape din Rusia.

„Dacă îi credem pe cuvânt, ei chiar cred că CIA încearcă să provoace o revoluție în Rusia și că Navalnîi este un agent al CIA”, a spus Sokolov despre FSB, serviciul care a înlocuit KGB după căderea Uniunii Sovietice. „Folosesc resurse și fac eforturi uriașe pentru a împiedica izbucnirea unei revoluții în Rusia. Caută un inamic străin.”

Sokolov a spus și că FSB este „obsedat” să înțeleagă cine ar putea să îi succeadă lui Alexei Navalnîi, liderul mișcării de opoziție din Rusia care a fost otrăvit și care acum se află după gratii.

Dezvăluirile lui Sokolov oferă o imagine rară a felului în care funcționează mașinăria secretă a serviciilor de securitate ale Kremlinului și vin după o serie de dezertări ce au avut loc de la momentul invaziei Ucrainei și până acum.

CNN, care spune că nu a găsit nicio dovadă sau teorie credibilă care să susțină ideea că guvernul american sprijină mișcarea de opoziție din Rusia, a contactat FSB și CIA pentru comentarii. FSB nu a răspuns, iar CIA a refuzat să ofere declarații.

De la student la spion

Sokolov a spus pentru CNN că în momentul în care a început să se implice în viața politică, în 2016, era doar „un simplu student de 19 ani”.

 » sursa: www.digi24.ro