Insultele online vor fi pedepsite cu închisoare de până la un an în Japonia

Parlamentul Japoniei a adoptat luni o lege care prevede ca „insultele adresate online” să fie pedepsite cu până la un an de închisoare, scrie News.ro, citând CNN. Decizia a fost luată pe fondul îngrijorării tot mai mari a publicului cu privire la hărţuirea cibernetică, la care a contribuit și un eveniment tragic: o fostă luptătoare şi vedetă de televiziune, Hana Kimura, care s-a confruntat cu abuzuri pe reţelele sociale, s-a sinucis.

Concret, notează sursa citată, noul amendament introdus în codul penal al Japoniei, care va intra în vigoare în această vară, prevede că infractorii condamnaţi pentru insulte adresate în mediul online pot fi condamnaţi la închisoare până la un an sau amendaţi cu 300.000 de yeni (aproximativ 2.200 de dolari americani).

News.ro mai scrie că pedepsele actuale prevăd detenţie pentru mai puţin de 30 de zile şi o amendă de până la 10.000 de yeni (75 de dolari americani).

Proiectul votat de Parlamentul Japoniei este controversat. Oponenții lui au subliniat că noul amendament afectează, totodată, libertatea de exprimare și nu încurajează critica la adresa celor aflați la putere. Pe de altă parte, susţinătorii au afirmat că este nevoie de o legislaţie mai dură pentru a combate hărţuirea online.

Problema hărţuirii online este discutată în Japonia și după ce o fostă luptătoare profesionistă și totodată vedetă TV, Hana Kimura (22 ani), s-a sinucis. Tânăra juca în serialul „Terrace House”. Vestea a declanşat durere şi şoc la nivel naţional, iar cetăţenii japonezi au considerat că abuzurile online din partea utilizatorilor reţelelor sociale în lunile dinainte de moartea ei ar fi fost cauza.

 » sursa: ebihoreanul.ro

%d blogeri au apreciat: