Gianina Șerban (AUR): România primește sancțiuni grave pentru problemele de mediu

În România, poluarea atmosferică a devenit un subiect abordat intens, dar pentru care nu s-au găsit prea multe soluții. În ultima perioadă, vicepreședintele național al partidului Alianța pentru Unirea Românilor Gianina Șerban a devenit o voce tot mai puternică pentru protejarea mediului înconjurător. Ultimul demers al deputatei AUR se referă la sancțiunile pe care le primește România din partea Uniunii Europene pentru problemele ecologice, atrăgând atenția asupra acestui fapt ministrului Mediului Tanczos Barna și cerându-i un raport de activitate cu privire la măsurile privind combaterea poluării atmosferice.

Mai mult, în calitate de membru în cadrul Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic, Gianina Șerban susține că poluarea atmosferică se datorează necorelării legislației cu problemele actuale, lipsei de transparență și corectitudine din partea instituțiilor de control, managementului defectuos al deșeurilor, arderilor necontrolate ale deșeurilor, arderilor combustibililor fosili pentru producerea de energie electrică, industriei chimice, agriculturii și diferitelor dezastre naturale.

Subliniez faptul că România se confruntă cu reale probleme privind calitatea aerului în foarte multe județe, iar Comisia Europeană ne sancționează permanent și chiar amendează pentru faptul că nu se iau măsuri fiabile și nu se observă îmbunătățiri, implicit scăderi ale valorilor concentrațiilor principalilor poluanți atmosferici. Pe termen lung, poluarea atmosferică dăunează sănătății umane și mediului. Domnule ministru, care este stadiul investițiilor privind combaterea poluării atmosferice, în fiecare județ din țară? Expuneți public, câte decese premature au fost în ultimii 5 ani din cauza poluării atmosferice și care sunt mediile lunare ale valorilor concentrațiilor principalilor poluanți atmosferici (PM2,5, PM10, NO2, SO2, O3 și COV) din ultimii 5 ani”, a declarat deputata AUR Gianina Șerban.

În ultimii ani, s-au luat diferite măsuri mai mult sau mai puțin fiabile asupra sănătății populației și echilibrului ecologic, însă concentrațiile poluanților atmosferici continuă să fie foarte mari în mai multe orașe din România. Problemele privind calitatea aerului persistă consemnându-se, de multe ori, depășiri ale calității aerului privind poluarea cu dioxid de azot, ozon, dioxid de sulf și pulberi aflate în suspensie (PM). Toate aceste probleme au efecte grave asupra sănătății populației la nivelul sistemului respirator până la deces prematur.

România este cu mult sub nivelul calității aerului din Uniunea Europeană, fiind chiar printre ultimele clasate alături de Bulgaria, Letonia și Ungaria. În Uniunea Eropeană, poluarea aerului cauzează în medie peste 1.000 de decese premature pe zi conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).