Fusarium graminearum – spaima fermierilor din Timiș – Ziua de Vest

Foto dr. ing. Otilia Cotuna, șefa Biroului de Protecția Plantelor din cadrul SCDA Lovrin Timiș

Unul dintre cei mai distrugători patogeni pentru cultură de grâu este Fusarium graminearum, care produce albirea și înroșirea spicelor. De fapt, acesta este considerat a fi cel mai periculos, fiindcă deteriorează foarte mult calitatea grâului, dar și a altor cereale, dacă există un an favorabil fuzariozelor, așa cum a fost în 2019, în Timiș, când a plouat continuu, toată luna mai și cantități foarte mari de grâu au fost compromise.

Pericol absolut pentru om

Dr. ing. Otilia Cotuna, șefa Biroului de Protecția Plantelor din cadrul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltarea Agriculturii Lovrin Timiș, atrage atenția că fuzarium poate atacă și la începutul primăverilor umede, când putem vedea rădăcinile brunificate și pete brune la baza plantei, de multe ori însoțite și de micelii de culoare albă și roze specifice fungului fuzarium. Cel mai grav atac pe care fermierii cu siguranță că îl cunosc foarte bine este cel de albire a spicelor în proporție de 30 -50% sau chiar de 100%. Pentru că situația să fie și mai dramatică, în aceste infecții, sunt implicate mai multe specii de fuzarium de aici dificultatea de combatere. Pentru România, Fusarium graminearum  produce micotoxine deosebit de periculoase pentru sănătatea omului și a animalor. Perioada de infecții începe de la răsăritul plantei până la sfârșitul perioadei de vegetație, dacă semințele au fost bolnave, dar marea majoritate a acestora conțîn micelii de fuzarium. “În analizele mele, întotdeauna am depistat micelii și de la interiorul seminței, dar și de la exterior. Tinerele plăntuțe apărute în toamnă pot muri, dacă sunt îndeplinite condiții de infecții și atunci vor apărea goluri în cultură și niciun fermier nu își dorește asta”, spune dr. ing. Cotuna.

 » sursa: ziuadevest.ro