Funcţionari cu… spor: Ce sporuri necuvenite primesc, pe lângă salarii, angajaţii instituţiilor publice din Bihor

De două ori pe an, o dată la 30 martie şi apoi pe 30 septembrie, toate instituţiile sunt obligate să publice salariile pe care le plătesc, astfel încât contribuabilii să poată să-şi facă o idee despre lefurile angajaţilor plătiţi din banii lor. Şi care, poate, la ghişee i-au tuflit…

O analiză făcută de BIHOREANUL asupra salariilor declarate de instituţiile locale confirmă că angajaţii de la stat sunt recompensaţi fără zgârcenie. De pildă, aproape toate instituţiile deconcentrate plătesc tuturor angajaţilor, fără excepţie, sporul pentru condiţii de muncă periculoase. De parcă ar merge la serviciu în subteran, nu în birouri comode…

Stat darnic

Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din funcţii publice prevede că, pe lângă salariu, angajaţii statului pot primi şi alte stimulente. Valabile pentru toate instituţiile sunt: indemnizaţia acordată celor cu doctorat (1.040 lei pe lună), cea pentru activitatea de control financiar preventiv (10% din salariu), pentru hrană (347 lei/lună) şi pentru munca la proiecte europene (50% din salariu). 

În plus, în funcţie de familia ocupaţională din care fac parte, salariaţii din sectorul public mai pot primi diverse sporuri, unele comune, altele specifice: pentru munca de noapte (25%), pentru ore suplimentare (75%), pentru condiţii de muncă periculoase sau vătămătoare şi pentru condiţii de muncă grele (sporuri distincte, fiecare de câte 15%), pentru suprasolicitare psihică (10%), pentru păstrarea confidenţialităţii (5%), pentru izolare (20%) etc. 

Instituţii „vătămătoare”

Un cetăţean de rând nu şi-ar putea imagina că într-o instituţie publică, cu sediu modern, angajaţii ar putea avea condiţii de muncă periculoase. O verificare făcută de BIHOREANUL asupra listelor de salarii plătite de instituţiile din judeţ arată, însă, că doar în mod excepțional angajaţii nu primesc acest spor.

Potrivit legii, sporul pentru condiţii vătămătoare este o „compensaţie financiară a riscurilor,

 » sursa: ebihoreanul.ro