Dumitrina Mitrea (AUR) solicită Ministerului Muncii clarificări asupra stadiului în care se află procesul de recalculare a pensiilor

Dumitrina Mitrea, deputată AUR de Neamț, solicită Ministerului Muncii clarificări asupra stadiului în care se află procesul de recalculare a pensiilor, în contextul în care Casa Națională de Pensii Publice și-a suplimentat personalul pentru a finaliza acest proces. Astfel, în conformitate cu OUG nr.90/2021, s-a dispus suplimentarea cu 1000 de posturi pentru o perioadă determinată ce se încheie la data de 31 decembrie 2022.

„Procedura de evaluare a pensiilor din sistemul public de pensii constă în realizarea unei baze de date necesară în sistemul informatic integrat al CNPP, în temeiul informațiilor colectate din sursele în format electronic şi/sau letric existente la nivelul caselor teritoriale de pensii”, a explicat deputata AUR.

Dumitrina Mitrea a atras atenția asupra faptului că, dacă acest proces nu va fi finalizat, pensionarii vor fi grav afectați. Mulți dintre acești pensionari sunt forțați să cheltuie timp și resurse financiare, de cele mai multe ori, consistente pentru a putea să certifice la instanțele de judecată drepturile la pensie, ce li se cuvin, subliniază deputata.

În spațiul public au apărut declarații ale ministrului Muncii, Marius Budăi, care a afirmat că din cele 4,8 milioane de dosare, 3 milioane deja sunt preluate, restul urmând să fie analizate până la 31 decembrie. „Acum ne dorim să mai urcăm un pas, să digitalizăm total, să avem o nouă infrastructură informatică, care să preia datele mult mai simplu, așa încât când intervine o modificare la dosar, să fie implementată mult mai simplu”, a mai susținut Marius Budăi.

Pe de altă parte, președintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, a declarat că recalcularea pensiilor ar putea începe anul viitor, iar punctul de pensie ar putea fi majorat cu peste 150 de lei.

În acest context, deputata AUR Dumitrina Mitra a solicitat Ministerului Muncii clarificări privind stadiului în care se află procesul de recalculare a pensiilor, precum și răspuns la următoarele întrebări:

  1. Care este, concret, numărul personalului contractual, recrutat și angajat la Casele Naționale de Pensii Publice în vederea îndeplinirii procedurii de evaluare şi recalculare a pensiilor din sistemul public de pensii? Vă rog să îmi trimiteți, detaliat,la care dintre Casele Teritoriale de pensii au fost încadrați.
  2. Care este stadiul real în care se află acest process de evaluare și recalculare?
%d blogeri au apreciat: