Dezvoltarea județului Botoșani stagnează, în condițiile în care din industria existentă dinainte de anii ’90 nu a mai rămas nimic. Chiar și fabricile de confecții care lucrează pentru branduri de renume riscă să fie închise, ceea ce însemnă că oferta de muncă va fi și mai săracă. Senatorul AUR Dorinel Cosma a prezentat întreaga situație premierului Marcel Ciolacu și i-a solicitat să transmită ce strategii va aplica pentru ca această zonă să se redreseze din punct de vedere economic.
Întreprinderi precum Electrocontact, Fabrica de prelucrare a cauciucului, Fabrica de fire și fibre artificiale, Fabrica de mobilă, Fabrica de textile, au fost închise. „Astăzi nu a mai rămas nimic din toată această zonă industrială. Aceste întreprinderi, dar și altele cu care România se mândrea, au fost distruse. Fabricile de confecții care în ultimii ani au produs la Botoșani și au oferit locuri de muncă, producând confecții pentru branduri renumite din afara țării, sunt și ele pe punctul de a fi închise”, a avertizat senatorul.
În urma demersului făcut de către Dorinel Cosma, Ministerul Economiei și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene au transmis o serie de informații privind investițiile la nivelul județului Botoșani. Potrivit Ministerul Economiei, finanțarea IMM este în creștere: în anul 2023, acestea au însumat 189,35 miliarde de lei, fiind cel mai mare volum de investiții nete în economie de după 1989.
Instituția a transmis că sunt în desfășurare mai multe programe – de exemplu, un program pentru stimularea producției interne de materiale de construcții (149 milioane de euro), schemă de ajutor de stat pentru industriei prelucrătoare, schema de ajutor de minimis în vederea tranziţiei către economia circulară și intervenții în sectorul turismului.
De asemenea, va fi lansat un nou sezon al programelor Start-up Nation şi Femeia antreprenor.
Ministerul în cauză a mai precizat că, încă din anul 2009, desfășoară un program de susținere financiară a autorităților administrației publice locale pentru finanțarea proiectelor de investiţii în infrastructura de turism. În acest sens, Masterplanul investițiilor în turism vizează realizarea următoarelor activități majore:
- dezvoltarea turismului balnear și balneoclimatic;
- dezvoltarea domeniului schiabil.
Totodată, potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), județul Botoșani a beneficiat în perioada 2014-2020 de investiții în valoare totală de 2 miliarde de lei:
- PO Infrastructură Mare – 54 proiecte contractate totalizând cca. 545 mil. lei, din care aprox. 379 mil. lei contribuție UE;
- PO Regional -101 proiecte contractate totalizând cca. 1,2 mld. lei, din care aprox. 698 mil. lei contribuție UE;
- PO Capital Uman – 27 proiecte contractate totalizând cca. 176 mil. lei, din care aprox. 151 mil. lei contribuție UE;
- PO Competitivitate – 30 proiecte contractate totalizând cca. 78 mil. lei, din care aprox. 40 mil. lei contribuție UE;
- PO Capacitate Administrativă – 8 proiecte contractate totalizând cca. 14 mil. lei, din care aprox. 12 mil. lei contribuție UE.
MIPE a mai precizat că, prin intermediul Programului Regional Nord-Est 2021-2027, județele Bacău, Botoșani, lași, Neamț, Suceava și Vaslui din regiunea de dezvoltare Nord-Est, beneficiază de o alocare totală de aprox. 1,76 mld. euro, din care aprox. 1,46 mld. euro contribuție UE.
„Acest program acoperă domenii diverse precum cercetare, dezvoltare și inovare, digitalizare, IMM și antreprenoriat, energie și eficiență energetică, biodiversitate, mobilitate urbană, infrastructură de transport, educație, regenerare urbană, cultură și turism”, a mai transmis instituția.