Diplomația vaccinurilor. Netanyahu oferă doze țărilor care acceptă să își mute ambasadele la Ierusalim

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a anunțat că va trimite doze de vaccin împotriva coronavirusului unor țări care „s-au apropiat de Israel”. Acesta nu a precizat care vor fi țările respective, însă potrivit unor informații apărute în presă ar fi vorba despre state care au acceptat să își mute ambasada la Ierusalim.

Printre țările care ar urma să primească doze de vaccin din „surplusul” Israelului se numără Honduras și Guatemala, dar și Republica Cehă, care a anunțat chiar marți că va deschide la Ierusalim o secţie a ambasadei sale de la Tel Aviv, la data de 1 martie. Până acum, în afară de Statele Unite, doar Guatemala și Honduras și-au mutata ambasadele. Gestul ar urma să fie făcut și de Cehia și Serbia.

Israelul a anunțat că va trimite doze de vaccin împotriva COVID-19 în mai multe țări, o mișcare prin care premierul Netanyahu vrea să arate că aprovizionarea globală limitată va duce la o nouă formă de diplomație, cea cu vaccinuri, scrie The Guardian.

Biroul prim-ministrului Benjamin Netanyahu a anunțat că a primit mai multe cereri de la guverne străine fără să dea nume și că va trimite o „cantitate simbolică” de vaccinuri unor țări care „s-au apropiat de Israel”.

Presa locală scrie că aceste state includ Honduras și Guatemala, două țări în care Israelul a făcut lobby pentru mutarea ambasadelor la Ierusalim pentru a-și susține revendicarea față de orașul divizat. Republica Cehă se afla și ea pe listă, potrivit unui raport al guvernului.

Statutul Ierusalimului este unul din punctele principale de dispută în conflictul israeliano-palestinian. Israelul consideră acest oraş drept capitala sa indivizibilă, în vreme ce autorităţile palestiniene vor să facă din Ierusalimul de Est capitala unui posibil viitor stat.

Vaccinul,  » sursa: www.digi24.ro

%d blogeri au apreciat: