De ce nu îl ucide Putin pe Zelenski? Își va cere scuze românilor actorul de la Kiev, în Parlamentul României?


ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

August, 1991. URSS cade. Dar nu chiar.

Septembrie, 1991. Djokar Dudaev, fost general sovietic de aviație, provenind dintr-o familie cecenă deportată de Stalin în Kazahstan, pune mâna pe putere la Grozîi și declară independența Ceceniei.

Problema Moscovei: Cecenia stă chiar pe rutele de gaz și petrol ale Caucazului.

După o încercare nereușită de îndepărtarea militară a lui Dudaev, Rusia lansează primul război din Cecenia, în decembrie 1994. Nu s-ar putea spune că le megre foarte bine pe teren.

Deși este a doua sau a treia forță militară a lumii, amprenta Afganistanului apăsa încă asupra fostei Armate Roșii.

Primul război durează circa doi ani și un acord de pace se încheie doar după asasinarea lui Dudaev, devenit deja o figură legendară a rezistenței anti-rusești.

La 21 aprilie 1996 Dudaev este ucis de două rachete ghidate cu laser, în timp ce folosea un telefon prin satelit, după ce locația sa a fost detectată de un avion de recunoaștere rusesc, care i-a interceptat convorbirea telefonică. În acel moment, Dudaev ar fi vorbit cu un deputat liberal din Duma de la Moscova, Konstantin Borovoi, cu care acesta se întreținea regulat în vederea stabilirii premiselor unor negocieri de pace.

Un Su-24MR și un Su-25 au fost necesare pentru a-l localiza pe Dudaev și a trage rachetele ghidate. Dudaev nu a avut timp nici să mai arunce telefonul, conform unei fotograme transmise de una dintre rachete, înainte de a face explozie și a-l pulveriza pe liderul cecen împreună cu mașina sa cu tot.

Detaliile exacte ale acestei operațiuni nu au fost niciodată făcute publice de către guvernul rus, după cum se scrie și în biografia lui existentă în spațiul online. Avioanele rusești de recunoaștere din zonă monitorizau de ceva timp comunicațiile prin satelit, încercând să potrivească amprenta vocală a lui Dudaev cu mostrele existente în baza de date a GRU/FSB.

Succesorul neînfricatului lider cecen care a sfidat măreața Rusie timp de cinci ani a fost Zelimkhan Iandarbiev, scriitor disident anti-sovietic, politician naționalist devenit apoi chiar luptător cu arma în mână contra imperialismului rusesc și un militant islamist wahabist. După ce a pierdut președinția Ceceniei în favoarea lui Aslan Mașkhadov a ajuns în Qatar, unde o bombă SVR/GRU i-a aruncat în aer jeep-ul în 2004.

Mașkhadov a fost ucis de un comando al FSB în 2005, într-o localitate din jurul Groznîi. Un fiu al lui a afirmat că tatăl său a fost localizat cu ajutorul unui cod IMEI al telefonului său cu două zile înainte de raid. El a fost găsit într-o ascunzătoare (un buncăr subteran) din clădirea uneia dintre rudele sale. Potrivit datelor existente online, la scurt timp după o confruntare cu forțele speciale rusești,

 » Citește întreg articolul pe www.activenews.ro

%d blogeri au apreciat: