Dan Tanasă (AUR): Un altfel de eșec al pandemiei – vaccinurile anti-COVID au expirat

O parte din dozele de vaccin contractante de România au expirat sau au primit o extindere de la 6 luni la 9 luni, perioadă de valabilitate pentru vaccinul Pfizer. Asta în timp ce România mai așteaptă un număr de doze care depășește consistent populația țării. Deputatul AUR Dan Tanasă critică dur măsura Ministerului Sănătății, care a stârnit semne de întrebare și în opinia publică, susținând că statul nu are nici bani, nici capacitate de implementare. Tanasă adresează, în acest context, ministrului Alexandru Rafila patru întrebări în vederea clarificării situației dozelor expirate.

Dozele de vaccin Pfizer din Belgia pe care România le deține sunt marcate Comirnaty și dacă da, câte dintre acestea sunt marcate Comirnaty? Din aceste doze pot fi vaccinați și copii cu vârstele cuprinse între 5 și 11 ani? Câte doze de vaccin au expirat din cele cumpărate de România de la debutul pandemiei? Câte doze de vaccin urmează a fi distruse din numărul total de vaccinuri achiziționate”, întreabă deputatul AUR Dan Tanasă.

România a contractat 56 milioane de doze de vaccine anti Covid 19 pentru anii 2020-2021 o parte din acestea urmând să fie livrate la începutul anului 2022, dar a fost nevoită să arunce până acum două milioane de vaccinuri anti-COVID. În baza contractelor încheiate, în România mai trebuie să ajungă și alte tranșe de vaccinuri până la finalul 2023. 


Cu un cost mediu/vaccin de 3 euro, suma astfel irosită se ridică la 6 milioane de euro. La prețul vaccinului se adaugă, pentru Pfizer și Moderna, costul depozitării la temperaturi foarte scăzute și pentru toate, atunci când expiră, costul distrugerii.