Dan Tanasă (AUR) avertizează: Azomureș oprește producția de îngrășăminte din cauza prețului la energie și gaze

Activitatea combinatului Azomureș a fost oprită în contextul creșterii prețurilor la energie și gaze. Deputatul AUR Dan Tanasă avertizează că cel mai important producător de îngrășăminte utilizate de agricultura şi industria românească a oprit temporar producţia, din cauza preţului ridicat la gaze naturale şi energie electrică și se adresează cu trei întrebări către ministrul Agriculturii și Dezvoltării, Rurale Adrian Chesnoiu, în vederea remedierii acestei situații care afectează profund situația economică a României. Compania este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România (10 la sută din consumul național) și furnizează 50 la sută din îngrășămintele utilizate în agricultura din România.

Domnule ministru, ce măsuri veți lua pentru a asigura fermierii din România că vor avea acces la suficiente îngrășăminte produse în România, în contextul închiderii activității de la Azomureș și care sunt acțiunile luate de către Ministerul Agriculturii pentru a preveni o explozie a prețurilor la produse datorată lipsei de îngrășăminte de pe piață? Totodată, veți suplini lipsurile cauzate de absența unei activități în domeniul producției de îngrășăminte chimice în primele luni ale anului 2022”, întreabă deputatul AUR Dan Tanasă.

Totodată, deputatul AUR susține că explozia prețurilor gazelor naturale a generat și costurile producătorilor de îngrășămintelor chimice. Fertilizatorii cu azot sunt cruciali pentru culturile de primăvară. Pe de altă parte, analiștii spun că Europa se va confruntă cu un deficit al îngrășămintelor pe baza de azot de 9%. Utilizarea unei cantități reduse de îngrășăminte cu 15% aduce un randament al culturii de grâu scăzut cu 5%.

Azomureş furnizează 50% din îngrăşămintele utilizate în fermele româneşti şi asigură aprovizionarea constantă a unui număr mare de companii din alte industrii. Este unul dintre pilonii securităţii alimentare şi un contributor important în lanţul de aprovizionare din zona agricolă a României. Abandonarea fertilizării pe bază de azot sau reducerea cantităților de îngrășământ utilizate pentru culturile agricole crește riscul reducerii producției de anul viitor cu până la 30%.