Cryptomonedele, o problemă pentru guverne și bănci?

Mulți dintre voi ați citit în ultima vreme de multe articole în limba română despre Bitcoin. În acest articol doresc să clarific mai multe lucruri despre  cryptomonede, cum funcționează ele și noțiunea de valoare! 

De cele mai multe ori valoarea este percepută de oameni în mod greșit, asta pentru că informațiile pe care le au, nu neapărat că sunt greșite ci sunt incomplete sau documentate din surse greșite. Pentru a putea defini valoarea trebuie să știm exact sistemul de referință la care ne raportăm! Având în vedere că viață noastră se învârte în jurul banilor vom lua acest exemplu de început că și sistem de referință! 

De-a lungul timpului valoarea a fost stocată și tranzacționată sub diferite forme. Primele tranzacționări de valoare au fost făcute într-un sistem de tip “troc” în care oamenii schimbau bunuri între ei în mod direct în funcție de valoarea estimată a fiecărui bun, sistem folosit chiar și de URSS sub denumirea CAER.  

Deoarece acest sistem era foarte ineficient în stocarea valorii , oamenii au decis că este nevoie să introducă un intermediar în schimbul de bunuri așa că au transformat diferite metale în obiecte cu valoarea de piață cum au fost monedele de aur sau argint. Istoria modernă a lumii vine cu o revoluție monetară și injectează în piață banii de hârtie ce au acoperire în aur. Pentru a determina valoarea hartiei trebuie să cunoaștem prețul de piață al aurului. Spre exemplu că BNR să poată tiparii 233 de lei, valoare XAU(gram de aur) în raport cu Leul) are nevoie de 1 gram de aur care să acopere numerarul. Presupunând că acest gram de aur reprezintă rezervă totală BNR, iar aceștia vor dori să tipărească 300 de lei  la aceeași valoare de piață a aurului, atunci puterea de cumpărare a leului va scădea și va suferi un proces numit inflație! În concluzie sistemul de referință al banilor este reprezentat de aur pentru că aceștia să nu aibă o valoare intrinsecă!  

Ce sunt cryptomonedele? 

La fel că și banii digitali din banca cu care ne-am obișnuit, cryptomonedele reprezintă o activă digitală prin care este stocată, conservată și tranzacționată valoarea! Probabil va întrebați care este diferența dintre aceste două tipuri de bani digitali! În cazul cryptomonedelor acestea funcționează diametral opus banilor FIAT deoarce cantitatea este limitată la fel cum rezervele de aur sunt și ele! Deoarece banii sunt supuși inflației datorită tipăririi suplimentare și împrumuturilor ce au că finalitate consumul, în mod direct valoarea este consumată și nu poate fi vorba de conservare! Banii FIAT sunt deținuți, produși, stocați și dirijați de bănci ceea ce face că aceste sistem să fie unul centralizat și nesigur!  Cryptomonedele funcționează descentralizat, tranzacțiile fiind validate de într-un sistem arbitrar prin criptare sub formă de blocuri într-un proces de minare în cazul sistemelor Proof of Work sau validare în cazul sistemelor Proof of Stake. Bineînțeles sunt mai multe tipuri de validare, dar la niciunul dintre ele procesul nu este realizat de om, procedura pe care băncile o au prin trimisul de fișiere! Partea cea mai bună la cryptomonede este că ele sunt deținute în mod direct de către persoană și nimeni nu poate ajunge la ele în niciun fel! Valoarea este stocată în portofele digitale securizate de o parolă de 12 sau 24 de cuvinte aleatorii pe care doar persoană în cauza le deține!

Este oare asta o problemă pentru guverne și bănci?

Cu siguranță! Faptul că nu mai au niciun control asupra valorii tale și toată valoarea ta este luată din mâna lor și te face pe tine beneficiar direct al valorii tale devine o problemă existențială pentru sistemele lor centralizate! Luând ca și exemplu concret Bitcoin acesta are un stoc de 21 de milioane de Bitcoini ceea ce îl face să își conserve valoarea cu fiecare bloc minat! Dacă în Mai 2013 ai fi cumpărat Bitcoin de 1000$ astăzi ai fi avut 550.000$. Interesul pentru această piață crește constant, astfel, astăzi valoarea totală a pieței ridicându-se la peste 2 trilioane de dolari! Indiferent cât ar încerca băncile să denigreze această piață, ea este într-o continuă creștere și nu este deloc speculativă așa cum insinuează ele, drept urmare Tesla acceptă plăti în crypto și are în custodie Bitcoin! În caz că nu vrei să fii supus volatilității există și stable coin 1:1 cu dolarul american cum ar fi USDC, USDT, BUSD, UST sau DAI, deci valoarea poate sta direct în buzunarul tău fără a te expune! Voi reveni în următorul articol cu detalii tehnice despre procesul de validare(minare) dar și cum funcționează tehnologia!

Andrei T.