Criza lemnului de foc se accentuează. Dumitru Flucuș (AUR) prezintă soluții concrete

Românii din mediul rural se confruntă cu o criză a lemnului de foc deoarece legislația îi împiedică pe aceștia să procure lemn de foc la prețuri accesibile. Mai mult, la doar câteva zile intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă 134/2022, care plafonează preţul la materialele lemnoase necesare pentru încălzire în sezonul rece, criza s-a accentuat. Potrivit unui comunicat al Asociației Prolemn, efectul acestui act normativ a fost că lemnul de foc, peleţii şi bricheţii au dispărut din oferta marilor retaileri.

Deputatul AUR Dumitru Flucuș a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că efectele negative ale OUG adoptat de Guvern erau ușor de intuit. El susține că există măsuri concrete ce pot fi implementate în doar câteva zile.

Ieri în Guvern ar fi trebuit să fie discutată ordonanța care plafona prețul lemnului de foc la 400 de lei, dar aceasta a trecut tacit. Ne surprinde faptul că deși PSD-PNL-UDMR au o majoritate, deci pot să treacă orice corecție, au considerat că această OUG nici măcar nu merită discutată. Suntem la mijlocul lunii noiembrie, temperaturile scad și vine iarna. Foarte mulți cetățeni din mediul rural care se încălzesc cu lemne nu au acces la lemn de foc din cauza prețului lucru – ori acest lucru nu se întâmpla anii trecuți. Cauza este proasta gestionare: guvernul nu înțelege necesitatea acestor familii care depind de lemnul de foc pentru încălzire”, a explicat Flucuș.

Deputatul AUR a precizat că prețul lemnului de foc nu a fost influențat de războiul din Ucraina și că situația putea fi gestionată cu ușurință de către coaliția de guvernare și de către conducerea Romsilva. Dumitru Flucuș a subliniat că AUR a propus, ca partid de opoziție, niște soluții concrete care produce efecte rapid, însă este nevoie de voința politică a coaliției de guvernare.

Printre măsurile propuse se numără:

  1. elaborarea unui ordin de ministru sau a unei hotărâri de guvern care să permită cetățenilor să intre în pădure și să-și poată aduna singur vreascuri și uscături, iar ocoalele silvice să poată să le dea în baza acestor normative să le elibereze documente de transport;
  2. toate ocoalele silvice private și de stat să primească ordin ca să efectueze la maxim tăierile cât le permite amenajamentul silvic.

De asemenea, pe termen lung ar fi nevoie de modificarea Codului silvic astfel încât să revenim la situația anilor 2010 când cetățenii aveau acces la lemn de foc din pădure, a mai spus deputatul AUR.