Ciprian-Titi Stoica (AUR): Ministerul Mediului nu se implică în dezastrul ecologic de la Ghizela

Deputatul AUR Ciprian-Titi Stoica a sesizat Ministerul Mediului cu privire la dezastrul ecologic de la Ghizela, județul Timiș, unde este amplasat cel mai mare depozitul de deșeuri din vestul țării, cerând o situație cu privire la dimensiunea reală a catastrofei ecologice. Răspuns oficial transmis de Ministerul Mediului la această sesizare conține doar date tehnice, fără să ofere o soluție concretă. Autoritățile susțin că nu au fost constatate fenomene de poluare a râului Timiș.

Retim Ecologic Service ne informează că vor începe demersurile în ceea ce privește mărirea capacității de epurare a levigatului, capacitatea stațiilor de epurare, ajungând la 280 mc./zi. CJ Timiș a efectuat un control planificat la operatorul depozitului de deșeuri nepericuloase Ghizela, fiind aplicată o sancțiune contravențională. GNM CJ Timiș și ABA Banat monitorizează permanent activitatea depozitului, iar până în prezent nu au fost constatate fenomene de poluare a râului Timiș, ca urmare a activității depozitului de deșeuri nepericuloase Ghizela”, se arată în răspunsul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Depozitul central de deşeuri nepericuloase din comuna Ghizela are o capacitate de circa 16 100 tone pe an, acesta fiind dotat cu cu instalaţii de sortare, compostare şi tratare mecano-biologică (TMB). În acest depozit ajung anual peste 225 000 de tone de gunoaie colectare din tot județul Timiș. Această cantitate este multiplu mai mare decât capacitatea de depozitare și cea de prelucrare pentru care a fost proiectat. Deși presa a scris de nenumărate ori despre dezastrului ecologic de la Ghizela provocat de deversarea levigatului în apele râului Timiș, autoritățile nu au rezolvat această problemă.

Titularul activității pentru depozitul ecologicGhizela este Consiliul Județean Timiș, iar operatorul activității este S.C. Retim Ecologic Service S.A.

%d blogeri au apreciat: