Carnea de miel a devenit un lux pentru masa de Paște, având în vedere că prețul s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut. Pe lângă scumpirile la energie, gaze, carburanți și alimente, românii au ajuns să plătească în jur de 40-45 de lei pentru un kilogram de carne de miel în piețele din țară, adică cu până la 50% mai mult faţă de anul trecut. Pe fondul scumpirilor recente, senatorul AUR Dorinel Cosma se adresează ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, și Președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chiriţoiu, pentru a prezenta clarificări în acest caz.
„ANAF și ANPC au demarat mai mule controale periodice în legătură cu această speță. Care au fost rezultatele controalelor și de ce prețurile la kilogramul de miel au fost în continuare ridicate. Domnule președinte al Consiliului Concurenței, ați monitorizat și supravegheat de la începutul anului prețul la carnea de miel astfel încât să preveniți specula la prețul cărnii de miel? Ce a distorsionat funcționarea pieței libere înainte de sărbători? Câte controale ați efectuat, în București și în țară? Câte sancțiuni ați aplicat anterior începerii sărbătorilor pascale”, a întrebat senatorul AUR Dorinel Cosma.
Totodată, senatorul AUR susține că în pragul sărbătorilor au apărut în marile piețe din România cunoscuții speculanți, care au majorat din lăcomie prețurile, carnea de miel ajungând și la 60 de lei kilogramul. O sumă considerabilă pentru pensionarii care trăiesc cu 1000 de lei pe lună, dar și pentru cei 1.5 milioane de angajați plătiți cu salariu minim pe economie.
Mai multe grupuri de profil agricol au atras atenția că scumpirile sunt nejustificate și consideră că prețul corect la raft al cărnii de miel ar trebui să fie de cel mult 35 de lei pe kilogram, deoarece taxele către APIA pentru pășune nu s-au mărit, nu există costuri crescute pe acest segment, iar, în ciuda scumpirilor la furaje, producătorii au menținut prețul la un nivel asemănător cu acela din anii precedenți.