Caracatiţa gunoaielor: Cum acţionau afaceriştii care au făcut din Bihor depozit pentru gunoaiele aduse din Italia (FOTO)

De peste doi ani, 850 tone de resturi de textile, plastic şi cauciuc zac la marginea satelor Ineu şi Vadu Crişului. Au fost aduse aici de Intrarom Service şi Gaz&Oil Gross Group, două firme controlate de o fostă ziaristă de casă a PSD, Georgeta Trifa, condamnată în trecut pentru înşelăciune, despre care BIHOREANUL avertiza încă din 2017 că importă gunoaie în tovărăşie cu italieni bănuiţi de relaţii cu gruparea mafiotă calabreză ’Ndrangheta. 

Ce se întâmpla cu gunoaiele s-a aflat abia în februarie 2020, când comisarii Gărzii de Mediu au descoperit depozitele clandestine ale firmelor, mascate sub baloţi de paie, precum şi actele cu care Trifa le-a importat. Cazul a ajuns subiect în presa internaţională, dar şi în ancheta procurorilor orădeni şi a poliţiştilor bihoreni din Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase. Investigaţiile recent finalizate au scos la iveală încă o afacere penală…

Bani din gunoaie

Gunoaiele aduse de firmele Georgetei Trifa provin din regiunile Toscana, Lombardia şi Emilia Romagna, ajungând în Bihor în 2018 şi 2019. „Deşeurile importate nu au fost valorificate în Italia, ţara de provenienţă, din cauza costurilor ridicate ale tehnologiilor şi a calităţii proaste a acestora. În schimb, pentru bani mult mai puţini, au fost trimise în România, o veritabilă groapă de gunoi”, se explică în rechizitoriul cu care Parchetul Oradea a trimis cazul în faţa instanţei.

Potrivit actului transmis şi BIHOREANULUI sub o formă sumară, transporturile au intrat în ţară cu documente false potrivit cărora urmau să fie incinerate de firme din Chişinău şi Timişoara cu care, însă, firmele femeii nu aveau nicio înţelegere. „Nu exista niciun contract valabil de valorificare/recuperare, motiv pentru care acestea au refuzat primirea deşeurilor”, scrie în rechizitoriu. Prin urmare, trebuiau returnate în Italia, doar că au fost depozitate în Bihor, în spaţii închiriate de firmele Georgetei Trifa,

 » sursa: ebihoreanul.ro

%d blogeri au apreciat: