Bulgaria expulzează doi diplomați ruși acuzați de spionaj militar

Bulgaria a anunțat miercuri expulzarea a doi diplomați ruși care se ocupau încă din 2016, potrivit autorităților de la Sofia, cu strângerea de „informații despre proiecte de modernizare a armatei bulgare”.

Potrivit MAE bulgar, citat de Radio Free Europe, aceștia au la dispoziție 72 de ore pentru a părăsi țara.

Cei doi diplomaţii ruşi erau ajutaţi de către doi bulgari care au acces la informaţii despre industria militară bulgară şi care, cu anumite ocazii, erau plătiţi pentru serviciile lor, potrivit Parchetului.

Într-o primă reacție a Rusiei, Ministerul rus de Externe a anunțat că „regretă această decizie a Sofiei de a declara persona non grata colaboratori ai reprezentanţei comerciale a Rusiei în Bulgaria pe baza unor acuzaţii fără fundament”, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Bulgaria, stat membru NATO din 2004 şi UE din 2007, întreţine în mod tradiţional relaţii politice şi economice strânse cu Moscova, însă cazurile de spionaj implicând cetăţeni ruşi se multiplică în ultimii ani.

În octombrie 2019, un prim diplomat rus acuzat de spionaj a fost expulzat. În ianuarie 2020, un al doilea diplomat a fost trimis înapoi la Moscova, precum şi un alt angajat al Ambasadei Rusiei la Sofia.

Acest tip de scandaluri s-au înmulţit în Europa în ultimele luni pe fondul tensiunilor ruso-occidentale în creştere.

Rusia a anunţat la sfârşitul lunii august expulzarea a trei diplomaţi slovaci ca „măsură de reciprocitate” după ce trei diplomaţi ruşi au fost trimişi acasă din Slovacia.

Cu câteva zile înainte, unui diplomat norvegian i s-a cerut să părăsească teritoriul rus, ca răspuns la expulzarea unui diplomat rus din Norvegia pe fondul unui scandal de spionaj.

Anterior, un diplomat austriac a fost declarat persona non-grata de către Rusia ca represalii la expulzarea unui diplomat rus la Viena pentru spionaj industrial.

Sursa: Agerpres

  • În ciuda opoziției lui Iohannis alocațiile copiilor se vor dubla

    Decizie deloc surprinzătoare a curții constituționale și care a decis că dublarea alocațiilor prin lege este legală, iar guvernul trebuie să respecte legea și să ducă la îndeplinire prevederile ei. Așa că alocațiile pentru copii vor crește de la 150 de lei până la 300 de lei. Măsura este binevenită din moment ce vorbim de

  • Giorgianei Hosu, șefa DIICOT, și-a dat demisia după condamnarea soțului

    Giorgianei Hosu și-a prezentat demisia în această seară. S-a întâmplat acest lucru după ce soțul său a fost condamnat la trei ani cu suspendare. Alții care fură găini primesc mai mult. Conducerea DIICOT va fi asigurată în continuare de către procurorul-șef adjunct DIICOT, Oana Daniela Pâțu.

  • Șeful jandarmeriei română pus sub acuzare de procurorii DNA

    Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus efectuarea urmăririi penale față de următorii suspecți: ENESCU BOGDAN, colonel, la data faptelor și în prezent împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, pentru săvârșirea infracțiunii de uzurpare a

  • Cluj. Cu 20 de genuflexiuni îți cumperi bilet de transport

    Dispozitivul montat distribuie gratuit bilete celor care execută corect 20 de genuflexiuni, într-un timp de două minute. Şi nu, nu pot înşela aparatul, genuflexiunile trebuie să fie corect executate.Aparatul identifică, cu ajutorul unei camere video şi al unui soft special, mişcările corecte şi le numără. Mișcarea aleasă este una de bază, ușor de realizat, cu

  • Bunurile și conturile lui Navalnîi din Rusia, puse sub sechestru

    Autorităţile ruse i-au blocat conturile şi i-au pus sub sechestru apartamentul din Moscova opozantului Alexei Navalnîi, în timp ce acesta era tratat la Berlin. Anunţul a fost făcut joi de Kira Iarmîş, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi. ‘Asta înseamnă că apartamentul nu poate fi vândut, donat sau ipotecat’, a explicat ea în reţeaua Twitter.