Aviz favorabil pentru proiectul de lege inițiat de senatorul Adrian Costea (AUR) privind reglementarea activităţii de jocuri de noroc

Proiectul de lege inițiat de senatorul Adrian Costea (AUR) privind reglementarea activităţii de jocuri de noroc a primit aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ. Principalele modificări se referă la limitarea amplasării acestora pe teritoriul staţiunilor turistice de interes naţional (în cazul jocurilor de tip cazino) și reglementarea jocurilor de tip slot machine.

Inițiativa senatorului AUR a primit anterior aviz favorabil și de la Comitetul Economic și Social, propunerea fiind susținută de către reprezentanții societății civile, a precizat Adrian Costea. Proiectul în cauză urmează să fie dezbătut în comisiile Senatului în următoarea sesiunea parlamentară.

Potrivit unui studiu realizat de GFK Romania în 2016, incidența jocurilor de noroc în Romania este de 15%, respectiv 2,4 milioane de indivizi peste 18 ani care au practicat măcar o dată jocuri de noroc în ultimul an. Cei mai mulți jucători cu frecvența săptămânala sunt în general bărbați tineri, cu vârste între 18 și 24 de ani.

Jocurile de noroc, așa cum au demonstrat studiile, creează dependență. În ultima vreme, statele occidentale au luat măsuri în vederea limitării accesului la aceste activități. Se impun astfel de modificări și în România, susține Costea.

Faptul că legislaţia din România este mult mai indulgentă cu existenţa acestor aparate de tip slot-machine (în 2020 erau 80.545 de aparate de joc, situaţie care plasa România pe locul 10 în lume), respectiv publicitatea şi promovarea lor agresivă, nu ne face un stat mai civilizat şi liberal, ci dimpotrivă. Modificările legislative propuse reprezintă o plasă de siguranţă pentru cei care cad în plasa dorinţei de îmbogăţire rapidă, exploatării cinice a lipsei de speranţă, a sărăciei morale şi materiale”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Ce prevede proiectul de lege inițiat de senatorul AUR?

Propunerea legislativă privind modificarea articolului 1 al Ordonanței cu Nr. 77/ 2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc prevede:

  1. La articolul 1, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    • „(2) Statul poate acorda dreptul de organizare şi exploatare a activităţii de jocuri de noroc în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, pe bază de licenţă de organizare a jocurilor de noroc pe fiecare tip de activitate, astfel cum acestea sunt clasificate prin prezenta ordonanţă de urgenţă, şi de autorizaţie de exploatare a jocurilor de noroc, documente nominale şi limitate în timp, ce vor fi exploatate în mod direct de deţinătorul licenţei, cu menţiunea că jocurile de tip cazino (joc tradiţional) şi de tip slot machine se pot desfăşura doar în locaţii aflate pe teritoriul staţiunilor turistice de interes naţional, respectiv local, enumerate în Anexa nr. 2 din Hotărârea de Guvern cu nr. 377/2020.”
  2. După alineatul (2^1) al articolului 1 se introduce un nou alineat, notat (2^2), care va avea următorul cuprins:
    • „(2^2) Statul va acorda dreptul de organizare şi exploatare a activităţii de jocuri de noroc pentru jocurile de tip slot machine şi în alte locaţii decât cele aflate pe teritoriul staţiunilor turistice de interes naţional, respectiv local, cu condiţia ca miza maximă prevăzută de aparate să nu fie mai mare de 0,5 euro (2,5 lei).”