Percepția că prețurile la produsele de bază cresc mai mult decât o arată statisticile are corespondent în realitate:
Focusând pe creșterea prețurilor la alimentele la care nu se poate renunța, se constată că această creștere – din fața tejghelei sau a tarabei – e dublă față de cea din statistici.
De exemplu, Indicele Prețurilor de consum (IPC) calculat de Institutul Național de Statistică arată că din 2021 până în 2024 (anii cu inflație severă), coșul mediu la alimente a crescut cu 40% (față de 29% cât e media europeană, conform Eurostat).
Situația din piață e, însă, mult mai severă – mai ales pentru persoanele sau gospodăriile în care alimentele reprezintă peste 30% din totalul cheltuielilor:
Inflația e simțită mai puternic la nivelul coșului de bază, unde prețul produselor s-a dublat, decât de cei care suportă înflația medie, care în ultimii 3 ani a fost de 8% în 2021, apoi 12% în 2022 și 7% în 2023.