Parlamentul European a decis recent convocarea unei Convenții pentru modificarea Tratatelor europene. Senatorul AUR Adrian Costea atenționează că schimbarea comportă riscul ca modificările să fie în sensul transferării către instituțiile europene a și mai multor competențe, în defavoarea statelor membre (încă) suverane, respectiv ca direcția dorită să fie una către federalizare. Adrian Costea, membru al Comisiei pentru Afaceri Externe din Senatul României, solicită ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, o informare privind modul în care România și-a exprimat oficial această poziție.
„Consider că opoziția față de modificarea tratatelor UE în această etapă este poziția corectă. Solicit o informare privind modul în care s-a luat această decizie, precum și copia documentului de poziție / a scrisorii prin care România a exprimat oficial această poziție alături de celelalte 12 state membre. Firesc ar fi ca propunerile de reformare a instituțiilor să fie mai întâi prezentate public și studiate, iar ulterior decizia privind poziția fiecărui stat membru să fie luată, în mod democratic, în parlamentul respectivului stat”, a declarat senatorul AUR Adrian Costea.
13 țări membre ale Uniunii Europene (Polonia, România, Finlanda, Danemarca, Suedia, Malta, Cehia, Slovenia, Bulgaria, Croația, Estonia, Letonia, Lituania) se opun declanșării unei proceduri pentru schimbarea tratatelor europene.
Senatorul AUR consideră că lansarea unei asemenea proceduri de modificare a Tratatelor UE, fără a ști exact cum se dorește modificarea lor, în lipsa unei prezentări și analize temeinice, ar fi prematură și pripită.
„Schimbarea dorită de Parlamentul European, cu susținerea președintelui Comisiei Europene, comportă riscul ca modificările să fie în sensul transferării către instituțiile europene a și mai multor competențe, în defavoarea statelor membre (încă) suverane, respectiv ca direcția dorită să fie una către federalizare. Inclusiv schimbarea modului de luare a deciziilor în Consiliu, astfel încât unanimitatea să fie înlocuită cu o majoritate, este ea însăși o schimbare majoră ce trebuie luată doar cu unanimitatea statelor membre, în urma unei dezbateri reale în parlamentele naționale”, a punctat Costea.
Convocarea Convenţiei pentru modificarea Tratatelor europene a survenit ca urmare a „solicitării venite din partea cetăţenilor în cadrul Conferinţei privind Viitorul Europei”.