Adrian Costea (AUR) a cerut MAE clarificări privind posibila retragere a cetățeniei române în cazul persoanelor vizate de autoritățile din Ucraina, considerate un pericol la adresa securității

În contextul războiului din Ucraina, președintele Volodimir Zelenski a dispus sancțiuni dure pentru 600 de persoane din „elita de la conducerea Rusiei”, implicit retragerea cetățeniei ucrainene. Senatorul Adrian Costea a supus această situație atenției Ministerului de Externe român și a solicitat informații despre demersurile întreprinse de către MAE în sensul retragerii cetățeniei române a cetățenilor ucraineni vizați de către conducerea de la Kiev.

Senatorul Adrian Costea a precizat că „această chestiune privește și statul român atunci când este vorba de cetățeni români, implicațiile de securitate fiind evidente”.

Ministerul de Externe a transmis un răspuns la această sesizare și a reiterat faptul că, MAE, „în virtutea mandatului conferit prin legislația națională, apără drepturile şi interesele cetățenilor români din străinătate. Ambasada României de la Kiev, precum şi Consulatele Generale de la Cernăuţi şi Odesa şi Consulatul de la Solotvino, urmăresc cu deosebită atenție impactul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei asupra românilor din această ţară”.

În același timp, se precizează faptul că acordarea sau retragerea cetățeniei este „este exclusiv atributul statului respectiv, niciun alt stat neputând să intervină în acest proces”.

În ceea ce privește situația semnalată de către senatorul AUR, MAE a transmis că statul ucrainean nu a comunicat detalii suplimentare autorităților române. „De asemenea, reamintim faptul că legislaţia în vigoare în prezent în Ucraina nu permite deținerea mai multor cetățenii”.