Peste 45.000 de dosare au fost depuse în cadrul programului Casa Verde prin care se pot accesa fonduri pentru instalarea panourilor fotovoltaice. Însă, doar o mică parte din aceste cereri au fost analizate și aprobate. De vină este incapacitatea administrativă a Administrației Fondului pentru Mediu, declara ministrul Mediului, Tanczos Barna, anul trecut. Senatorul AUR Gheorghe-Adrian Cătană consideră că ideea acestui program este foarte bună și speră ca autoritățile să reușească să corecteze erorile ce au dus la blocarea acestui program cât mai curând.
„Când întreaga Europă pune accent pe ceea ce înseamnă economie verde, în România programul Casa Verde a rămas blocat pentru aproape doi ani în acelaşi stadiu incipient: cereri depuse, dosare neevaluate sau anulate, puţini evaluatori, multe nemulţumiri şi, per total, problema rămasă nerezolvată.
Deşi ideea este una bună, având ca principal scop utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional, implementarea a fost una dezastruoasă, fapt constatat şi în 2021 şi în 2022”, punctează senatorul AUR într-o adresă înaintată Ministerului Mediului.
Gheorghe-Adrian Cătană subliniază că acest program poate fi soluţia alternativă corectă pentru facturile mari la energie, astfel că autoritățile ar trebui să aloce resurse pentru reluarea acestei inițiative. Senatorul AUR a cerut Ministerului Mediului să transmită răspuns la următoarele întrebări:
- Întrucât AFM a anunţat că în următoarea perioadă va deveni operaţional programul Casa Verde Fotovoltaice fără a prezenta un calendar oficial, vă rugăm să ne precizaţi când se estimează lansarea oficială?
- Câte dosare au fost depuse în cadrul acestui program în decursul anilor 2021 şi 2022 şi câte dosare au fost evaluate până în prezent?
- Care sunt măsurile avute în vedere de AFM pentru corectarea erorilor şi procedurilor care au blocat programul din 2021 în prezent?