Mihail Albișteanu (AUR): Alegerea Religiei ca materie de Bacalaureat, o problemă falsă. Cultele religioase au cerut ca profesorii să nu fie obligați să promoveze ideologia de gen

13 reprezentanți ai cultelor religioase din România au solicitat Ministerului Educației ca diversitatea să nu mai fie definită în proiectul legii învățământului, iar profesorii să nu mai fie obligați să o promoveze în rândul elevilor. O altă solicitare a fost aceea ca Religia să poată fi aleasă ca disciplină de examen la Bacalaureat, la fel ca alte materii din trunchiul comun. Deputatul AUR Mihail Albișteanu a declarat că reacția mass-mediei, dar și a unor lideri de opinie, referitoare la aceste solicitări arată că imaginea Bisericii în societatea a avut mult de suferit. Acesta a atras atenția că principala problema care se dorește a fi trecută în plan secund este, de fapt, cerința cultelor religioase de a pune punct promovări ideologiei de gen în școli.

Invitat în cadrul emisiunii BZI LIVE, Mihail Albișteanu a subliniat că sunt multe aspecte ce trebuie discutate și modificate înainte ca noua lege a educației să fie adoptată. Unul dintre acestea a fost deja adus în discuție în repetate rânduri de partidul AUR și, iată că acum este readus în atenția publicului inclusiv de cultele religioase: problema identității de gen și promovarea acestei ideologii în școli.

„Noua lege a educației are multe probleme, noi deja ne-am apucat să facem amendamente… Ce a ieșit acum în public a fost acea scrisoare a celor 13 culte, 13 din 15, care spune că nu doresc ca profesorii să fie obligați să prezinte elevilor tot felul de chestiuni legate de egalitate și mai ales de identitate de gen și să fie obligați să promoveze toleranța și nediscriminarea pe identitatea de gen, nediscriminarea sexuală.

Eu zic că dacă 13 culte din Romania, nu doar Biserica Ortodoxă, care e deseori acuzată de bigotism, au spus că nu este în regulă această prevedere și trebuie eliminată”.

Mihail Albișteanu a remarcat faptul că, de la an la an, mass-media persiflează reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române și tratează cu dispreț orice punct de vedere venit din partea cultelor religioase – o tendință ce poate fi observată și la nivel european.

„Importanța și respectul cultelor a scăzut în rândul autorităților. Dacă acum 10 ani, spre exemplu, Biserica Ortodoxă spunea ceva, lucrul ăsta conta. Și în mass-media, și în societate. Dar acum, dacă unul din aceste culte religioase spune ceva, chiar dacă impactul există în societate, văd cum există o desconsiderare, un dispreț din partea autorităților, atât cele centrale cât și în media.

Dacă înainte, posturile naționale tratau cu respect poziția Bisericii, acum este tratată într-o persiflare totală. Iar acest fenomen este la nivel european. Spre exemplu, în Spania, dacă la 14 ani se poate face schimbare de sex fără acordul părinților… Și acum, după scrisoarea trimisă de cele 13 culte religioase, s-au focusat doar pe asta, că uite ce ne cer să fie Religia la Bacalaureat, dând la o parte problema de bază”, a spus Mihail Albișteanu.