Reforma pensiilor și reducerea inechităților din sistemul public de pensii sunt două teme recurente care, deși sunt reluate ciclic de către partidele aflate la guvernare, sunt departe de a fi rezolvate. Deputata AUR Raisa Enachi subliniază că reforma pensiilor este o urgență și aduce drept argument statisticile Institutului Național de Statistică (INS) care arată că populația României îmbătrânește, în timp tinerii aleg să emigreze.
Într-o interpelare adresată ministrului Muncii, Marius Budăi, Raisa Enachi atrage atenția că statisticile sunt îngrijorătoare, fiindcă peste cinci sau zece ani, prea puțini tineri vor contribui la sistemul național de pensii.
„În România, numărul pensionarilor a crescut cu aproape 500.000, în timp ce numărul tinerilor a scăzut cu peste 115.000. Aceste cifre ne îngrijorează, deoarece din ce în ce mai mulți tineri au ca scop emigrarea din România după terminarea studiilor. Generația celor născuți după anul 1967 va ieși la pensie peste 5-10 ani, în consecință vor rămâne prea puțini tineri din ale căror contribuții se vor plăti pensiile”, punctează deputata AUR. Aceasta susține că este nevoie de politici menite să încurajeze tinerii care au emigrat să se revină acasă.
În acest context, Raisa Enachi a cerut ministrului Muncii să transmită răspuns la următoarele întrebări:
- Ce programe și ce strategii ați elaborat de când conduceți ministerul pentru revenirea în țară a tinerilor plecați la studii în alte țări?
- Având în vedere statisticile conform cărora, pe termen lung, un salariat ar trebui să plătească contribuții la Bugetul asigurărilor sociale pentru 4 pensionari, de ce ministerul pe care îl conduceți nu stimulează prin politici publice, revenirea în țară a muncitorilor români?
- De ce nu ați eliminat inechitățile din sistemul public de pensii până la adoptarea noii legi a pensiilor care ar fi trebuit să asigure sustenabilitatea fiscală a sistemului de pensii?
- Care este strategia ministerului pe care îl conduceți referitoare la Pilonul II de pensii private?
Institutul Național de Statistică (INS) a publicat, primele date provizorii pentru Recensământul Populației și Locuințelor, runda 2021. Acestea arată că populația rezidentă a României era de 19.053.800 de persoane, la finalul lui 2021. Față de populația rezidentă, înregistrată la recensământul precedent (RPL2011), România a pierdut 1.067.800 locuitori, din cele 42 de județe, 39 au înregistrat pierderi.