În fiecare an, la 14 septembrie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Înălțarea Sfintei Cruci, una dintre sărbătorile anului bisericesc în care se ţine post, indiferent de ziua în care cade.
Sărbătoarea amintește de momentul din secolul 4, de la Ierusalim, când Sfântul Ierarh Macarie a ridicat în fața creștinilor Crucea pe care a fost răstignit Domnul nostru Iisus Hristos, descoperită de Sfânta Împărăteasă Elena, scrie Ziarul Lumina.
Cinstim Sfânta Cruce deoarece Hristos Domnul S-a răstignit pe ea și ne amintim de Vinerea Mare, eveniment esențial în procesul de mântuire a neamului omenesc.
Biserica a rânduit ca ziua de 14 septembrie să fie de post. În această zi, toate lecturile biblice ne amintesc de Sfânta și Marea Vineri, de Jertfa de pe Cruce a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Acest lucru subliniază faptul că în ziua Înălțării Sfintei Cruci retrăim Vinerea Mare cu toată intensitatea ei duhovnicească.
Chiar și rânduiala scoaterii Sfintei Cruci în mijlocul bisericii în această zi întărește trăirea spirituală similară celei din Sfânta și Marea Vineri, aspect mărturisit și de imnografia sărbătorii: „Veniți toți credincioșii să preamărim lemnul cel de viață făcător; pe el a întins mâinile Sale de bunăvoie Hristos,