Senatul a respins marți, 2 iunie, inițiativa legislativă a Alianței pentru Unirea Românilor care prevedea eliminarea subvențiilor de la bugetul de stat pentru partidele politice și folosirea acestor fonduri pentru cauze și nevoi sociale. În același timp, liderii coaliției de guvernare susțin că nu există suficiente fonduri pentru majorarea alocațiilor pentru copii.
Concluzia este una singură: România investește mai mult în partide decât în copii, afirmă Gianina Șerban, deputat AUR. „Lună de lună și an de an partidele parlamentare primesc subvenții generoase de la bugetul de stat. Din 2008 până în 2019 alocațiile pentru copii au crescut de 2 ori, dar subvențiile pentru partide au crescut de 31 ori. Doar în 2019, pentru 1 leu plătit de statul român drept alocație pentru copii, s-a plătit 40 lei partidelor politice”, a precizat aceasta.
Gianina Șerban a mai spus că prin faptul că Senatul a respins inițiativa AUR, sistemul a demonstrat că își apără privilegiile, deși partidele politice pot să se autosusțină din cotizații și donații, așa cum a demonstrat Alianța pentru Unirea Românilor.
„AUR a inițiat un proiect legislativ de modificare a Legii 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale prin care a propus eliminarea subvențiilor de la bugetul de stat acordate partidelor politice. Partidele sistemului trebuie să se învețe să trăiască din cotizații și donații. Sistemul își apără privilegiile, dar lupta noastră continuă!”, a mai spus deputata AUR.