Luni, 15 august, Biserica Ortodoxă prăznuiește Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare numită în popor și Sfânta Maria Mare, scrie Basilica.ro.
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului își are originea în Sfânta Tradiție a Bisericii. După o pioasă tradiție veche, Sfânta Fecioară a fost ridicată cu trupul la cer, ca și dumnezeiescul ei Fiu.
Praznicul Adormirii Maicii Domnului se bucură de o mare cinstire în rândul credincioșilor ortodocși, având rânduită o perioadă de două săptămâni de postire, înaintea sărbătorii, ca perioadă de pregătire duhovnicească pentru acest eveniment sfânt din viața Maicii Domnului.
Întreaga învățătură ortodoxă despre Preasfânta Fecioară Maria poate fi rezumată în cele două nume ale ei: Maică a lui Dumnezeu și Pururea Fecioara Maria. Această învăţătură de credinţă mariologică în Biserica Ortodoxă stă în strânsă legătură cu teologia hristologică, adică despre Mântuitorul nostru Iisus Hristos şi despre mântuirea neamului omenesc.
Persoana Sfintei Fecioare Maria în Ortodoxie nu este separată de Fiul ei, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, pentru că întreaga ei cinstire vine din faptul că este Maica Domnului. De aceea, în Biserica Ortodoxă ea se bucură de o cinstire mai mare decât a îngerilor şi sfinţilor.
Sfântul Ioan Damaschin spune: „Pe Sfânta Fecioară o slăvim,