Ziua 93 de război în Ucraina. Zelenski acuză Rusia de genocid în Donbas. „Actuala ofensivă ar putea face regiunea nelocuită”

Ucraina a intrat în a 93-a zi de război cu Rusia. Președintele Volodimir Zelenski acuză trupele lui Vladimir Putin de genocid în Donbas, rușii bombardând mai multe orașe și sate din regiunea estică. Nouă persoane au fost ucise în Harkov, inclusiv în copil de 5 luni. Forțele ruse și-au reluat atacul în al doilea cel mai mare oraș ucrainean, după o pauză. De la Kremlin, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, spune că liderul de la Kiev nu dorește să negocieze și că Occidentul susține această poziție.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

DraftUkraineCoTMay26,2022 Situația frontului din Ucraina, 26 spre 27 mai. Sursă: Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW)

Poliția căuta în Harkov un copil de 5 luni care a dispărut după ce tatăl său a fost ucis iar mama este în spital. Foto: Profimedia

SUA resping cererile Rusiei de eliminare a sancțiunilor în schimbul livrărilor de cereale

ACTUALIZARE 10.02 Statele Unite au respins oferta preşedintelui rus Vladimir Putin de a debloca livrările de cereale, în schimbul eliminării sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei, transmite vineri dpa.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a replicat că nave cu alimente şi îngrăşăminte nu pot fi livrate din cauza blocadei navale ruse, nu a sancţiunilor. „Nu încape discuţie. Asta face Rusia”, a spus ea, cerând Moscovei să înceteze „imediat” războiul împotriva Ucrainei, care afectează securitatea alimentară internaţională. „Este vorba de Rusia, care blochează activ exportul de alimente din porturile ucrainene şi sporeşte foametea în lume. Este vina lor”, a insistat reprezentanta preşedintelui american Joe Biden, notează Agerpres.

În ultimele săptămâni, comunitatea internaţională a făcut apel la Rusia să permită exporturile de grâu din Ucraina.

 » sursa: www.digi24.ro

%d blogeri au apreciat: