Chestiunea aromânească revine în atenţia românilor după ce unii politicieni, care și doresc cu tot dinadinsul separarea macedo-românilor de daco-român. Proiectul separatist prevede constituirea unei noi minorități etnice pe teritoriul României: armânii. Deputatul AUR Viorel Focșa a luat act de această inițiativă, se opune proiectului și solicită intervenția Departamentului pentru Relații interetnice prin secretarul de stat Lacziko Enikő Katalin. Potrivit lui Focșa, una dintre mize o reprezintă fondurile pentru minorități și un post de parlamentar.
„Vă solicit să comunicați public care este poziția oficială a Departamentului pentru Relații interetnice cu privire atât la celebrarea Zilei Naționale Armânilor, cât și cu privire la intențiile declarate ale unor grupuri separatiste de armâni privind constituirea unei noi minorități naționale, a unei etnii de sine stătătoare, de gradul 1, pe teritoriul României. Ce rost are diversiunea unui grupuscul de așa-ziși „makedon-armănji” care militează pentru statutul de minoritate în România? Pentru un loc în Parlament? Pentru fonduri de la buget? Pentru a nu se mai justifica intervenția României în Balcani în sprijinul macedo-românilor și megleno-românilor?”, a întrebat deputatul AUR Viorel Focșa.
Mai mult, Focșa susține că data de 23 mai tinde să intre în conștiința publică drept Ziua Națională a Armânilor, având în vedere multitudinea de evenimente organizate în mai multe localități din România, cum ar fi „Dzuua Natsională a Armănjloru” din Constanța.
Potrivit Academiei Române, românii sud-dunăreni, cunoscuți sub diferite nume precum aromâni, meglenoromâni, istroromâni sau vlahi, sunt români.