Viorel Focșa (AUR): Legea privind plafonarea prețului la energie pe baza declarației pe proprie răspundere va genera noi probleme. Consumatorii de energie vulnerabili ar trebui ajutați direct de către stat

Consumatorii vulnerabili pot beneficia de preț plafonat la energie electrică, doar dacă depun o declarație pe proprie răspunde la furnizor, în care arată că se încadrează în această categorie. Procedura este ineficientă din mai multe motive, ținând cont că furnizorii susțin că nu au cum să verifice veridicitatea informațiilor și nu dețin nici instrumente pentru a refuza acordarea acestei facilități, dacă informațiile oferite nu corespund realității.

Deputatul AUR Viorel Focșa consideră că acești consumatori ar trebui ajutaţi direct de către stat, în loc să depună la furnizor declaraţii pe propria răspundere întrucât procesul este greu de pus în practică. Pe de altă parte, acești consumatori de de energie vulnerabili, precum familiile monoparentale şi cele cu trei copii ori bolnavii dependenţi de aparate de oxigen, nu vor reuși să facă față cheltuielilor, în lipsa unei scheme de ajutor.

În acest context, Viorel Focșa a înaintat o sesizare către ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi, în care a subliniat că „selecţia pe declaraţii pe propria răspundere va introduce o mare problemă” și a cerut mai multe clarificări:

  1. Cine răspunde pentru veridicitatea informaţiei din declarație, în cazul în care se regăsesc situații neconforme? Statul ar avea, în principiu, instrumentele necesare pentru a recupera beneficiile acordate – dar furnizorul nu va putea îndeplini aceste activități.
  2. De ce nu se implică direct, Ministerul Muncii, să identifice, beneficiarii prin instituțiile de resort și, astfel, să li se ofere un ajutor direct?
  3. Care este sursa de finanțare a acestor scheme – schema de sprijin în perioada 2023-2025 se finanţează din Fondul de Tranziţie, care are drept sursă de finanţare doar taxele obţinute din sectorul de energie electrică, de la producătorii de energie electrică. De ce, dacă schema are în vedere şi plafonarea preţului la gaz pentru consumatori, nu se alocă şi fondurile din suprataxa plătită de producătorii de gaze?