Violul, ca armă a Rusiei în Ucraina. „Mă tem că poveștile pe care le aflăm acum sunt doar vârful aisbergului”

Odată cu retragerea trupelor Moscovei din zonele ocupate din nordul Ucrainei, ies la iveală tot mai multe mărturii ale femeilor ucrainence care au căzut victime ale violurilor și agresiunilor sexuale comise de militarii ruși. Practic, de la începutul invaziei în Ucraina, soldații lui Vladimir Putin au folosit violul ca armă, se arată într-un articol publicat de The Guardian.

Ceea ce pentru mulți e extrem de dificil de conștientizat reprezintă amploarea acestui fenomen. Femei și fete ucrainence au povestit autorităților locale, presei ori organizațiilor pentru drepturile omului de experiențele cumplite și atrocitățile la care au fost supuse. Cele mai cumplite astfel de mărturii includ violuri în grup, violuri sub amenințarea armei, ori violuri comise în fața propriilor copii.

„Am avut mai multe apeluri, primite la o linie telefonică de urgență pusă la dispoziția femeilor care au nevoie de consiliere, doar că, în majoritatea cazurilor, e imposibil să le ajuți fizic. La multe dintre ele ne-a fost imposibil să ajungem din cauza luptelor”, a declarat Katrina Cerepaha, președinta unui ONG care ajută victimele traficului de carne vie, a violenței domestice ori a abuzurilor sexuale.

Trauma femeilor violate – „o bombă cu ceas”

„Violul vine cu un stigmat social și este o infracțiune deseori neraportată, chiar și în vremuri de pace. Mă tem că poveștile pe care le aflăm acum sunt doar vârful aisbergului”, a spus Cerepaha.

Marea temere este că trauma femeilor violate va dura mulți ani de acum încolo.

„Când o astfel de femeie scapă și ajunge într-o zonă sigură, ea se poate considera departe de război și cel care a violat-o. Dar trauma experienței prin care a trăit e ca o bombă cu ceas”, a spus pentru The Guardian Sașa Kanțer, manager al unei organizații care ajută femeile și fetele care au fost nevoite să fugă din calea războiului.

 » sursa: www.digi24.ro

%d blogeri au apreciat: