VIDEO Turcia: Poarta Iadului din Hierapolis: Știința a descoperit în cele din urmă adevărul din spatele miturilor romane

Orașul antic Hierapolis a ascuns mult timp un secret despre așa-numită „Poartă a Iadului”. Dar știința modernă a descoperit în cele din urmă adevărul din spatele miturilor romane, relatează BBC.

Ruinele frumosului oraș antic Hierapolis, punct de atracție pentru turiștii de pretutindeni

În Pamukkale, în vestul Turciei, o formațiune enormă de rocă albă se ridică peste câmpia înconjurătoare.

Muntele strălucitor de cascade de calcar pietrificat coboară până la podeaua văii, încrețit cu stalactite înghețate și împletit cu sute de bazine spumante cu apă turcoaz. Aceste formațiuni nelumești sunt travertine, stânci de calcar de peste 400.000 de ani, create printr-un proces lent de barbotare a izvoarelor minerale. Pe măsură ce apa curge pe deal, se degazează, lăsând în urmă un depozit vast de carbonat de calciu alb strălucitor, care are aproape 3 km lungime și 160 m înălțime.

Acesta nu este singurul loc unde apar travertinele – Huanglong în China și izvoarele termale Mammoth din Parcul Național Yellowstone sunt alte exemple celebre – dar cele de la Pamukkale sunt cele mai mari și, probabil, cele mai magnifice din lume. Sunt una dintre cele mai populare atracții turistice ale țării și sunt atât de spectaculoase încât numele lor in Patrimoniul Mondial Unesco înseamnă „castel de bumbac”.

Până când pandemia a lovit, peste 2,5 milioane de oameni au călătorit de la Izmir sau Istanbul anual, folosind autobuze de turism. Dar vizitatorii care pur și simplu își înmoaie degetele de la picioare în bazinele minerale vii și își fac un selfie în fața coloanelor naturale merg adesea mai departe deoarece chiar în vârful stâncilor albe din Pamukkale se află o atracție și mai fascinantă: ruinele frumosului oraș antic Hierapolis.

Hierapolis a fost fondat de regii Attalid din Pergamon,

 » sursa: hotnews.ro